Kd: Ställ barn inför "domstol"

Kristdemokraterna vill ställa unga brottslingar under 15 år, som inte kan åtalas i vanliga domstolar, inför en särskild brottsnämnd - en domstolsliknande instans.


Nattsvarta medierubriker om unga som begår allt grövre brott har satt sina spår i kristdemokraternas rättspolitik. Partiet vill nu ställa unga brottslingar inför en särskild ungdomsdomstol - en brottsnämnd.

Men förslaget sågas av forskare.

Barn som begår brott, men som inte är straffmyndiga, blir i dag ärenden hos kommunernas socialtjänster.

Men kristdemokraterna konstaterar att många ändå fortsätter med en kriminell karriär. Nu vill partiet göra om systemet så att det mer liknar en rättegång mot en vuxen förövare.

– De här tolv–tretton–fjortonåringarna tar det inte på allvar. Det blir ett samtal med socialtjänsten, sedan blir det inte så mycket mer, säger stjärnjuristen Peter Althin, ordförande i kristdemokraternas arbetsgrupp för rättspolitik till Svenska Dagbladet.

I nämnden ska ingå personer från socialtjänsten och polisen. De ska utreda och föreslå sanktioner mot de unga brottslingar som "döms" i nämnden.

Den domstolsliknande processen ska få ungdomar på glid att förstå allvaret, är tanken med förslaget.

Kristdemokraterna vill också ha särskilda ungdomsdomstolar för brottslingar mellan 15 och 18 år.

I de andra allianspartierna är reaktionerna blandade. Folkpartiet välkomnar förslaget, men moderaterna är tveksamma.

Kriminologen Jercy Sarnecki vid Stockholms universitet är däremot mycket kritisk:

- Det är märkligt att så fort ett parti närmar sig fyraprocentsspärren i riksdagen så börjar det ta itu med ungdomsbrottsligheten. Förslaget håller inte, och det gör mig sorgsen att en så klok man som Peter Althin lånar sig till något som det här, säger han till nyhetsbyrån TT.

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.