1 av 2
- Foto: OLAV OLSEN/Scanpix
2 av 2

Unga struntar i att anmäla brott

Unga brottsoffer polisanmäler inte brotten de utsatts för. Trots att de har högt förtroende för lagens väktare.


Ungdomar har i allmänhet - trots en vida spridd bild av motsatsen - ett högt förtroende för polisen. Till och med högre än vuxna. Men ändå anmäler de inte brott. Det visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå) som publicerades på måndagen.

Många unga svenskar utsätts för olika typer av brott varje år. Allt från mobilstölder till grov misshandel. Det märks i statistiken, trots att mörkertalet - i och med att så många låter bli att anmäla - är stort.

Enligt Brås undersökning kommer majoriteten av alla brott ungdomar utsätts för aldrig till polisens kännedom.

40 000 niondeklassare och 3 600 unga mellan 16 och 19 år har deltagit i undersökningen. Och de tar lätt inte bara på när de blivit bestulna på mobilen. Utan också på våld.

– Förtroendet för polisen påverkar generellt sett inte ungdomars benägenhet att anmäla brott, utan den vanligaste förklaringen är att de ser misshandeln som bagatellartad, säger Felipe Estrada, enhetschef på Brå.

43 procent av ungdomarna har uppgett att de låtit bli att anmäla ett misshandelsbrott för att de ser händelsen som ”bagatellartad och inte värd att anmälas”.

Andra anledningar kan vara att de tycker att det känns meningslöst att anmäla eller att de löst problemet på egen hand.

Bland flickor är det vanligare än bland pojkar att låta bli att anmäla för att man känner gärningsmannen.

Även om förtroendet för polisen och övriga rättsväsendet är högt bland ungdomar generellt sett finns det undantag. Möjligen är undantagen talande.

Det är nämligen de ungdomar som själva råkat ut för brott eller själva stått på fel sida av lagen och alltså har personliga erfarenheter av rättsväsendet som litar minst på polisen.

Liksom ungdomar med utländsk bakgrund.

– Men även om förtroendet för polisen är relativt högt finns det fortfarande ungdomar som är rädda för att anmäla, och polisen bör fortsätta med sina riktade förtroendesatsningar, säger Kerstin Nelander, utredare på Brå.

Ungdomar utsätts för lika många brott nu som under mitten av 1990-talet. Med undantag för cykelstölder. Antalet anmälda stulna cyklar har minskat avsevärt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!