Ryanair nekar gifta resenärer

Svenska fick betala 5 000 kronor i extra utlägg för att kunna ta sig hem.


Många gifta, särskilt kvinnor, kan stöta på trubbel om de reser med Ryanair. Flygjätten nekar nämligen resenärer med alltför långa namn eller som innehåller bokstäverna å, ä ö. Ulrika Örtegren-Kärjenmäki fick betala 5 000 kronor extra för att över huvud taget kunna ta sig och sin dotter hem från London. Säkerhetsvakten vägrade att hjälpa, och tiden rann ut vid informationsdisken.

Svenskan blev helt paff när boardingkortet strulade:

- Streckkoden på biljetten omvandlas tydligen på något sätt utifrån bokstäverna i namnet. Men det var inget som Ryanairs personal kände till eller ville kännas vid, säger Ulrika Örtegren-Kärjenmäki.

Hon hade skrivit ut boardingkorten hemma och följt Ryanairs anvisningar. Redan där blev det vissa problem, men på resan från Skavsta flygplats löste det sig genom att personalen skrev ut nya manuellt. Sedan på hemvägen var det problem med streckkoden, då den inte fungerade i säkerhetskontrollen, skriver Dagens Nyheter.

- Säkerhetsvakten ville inte hjälpa oss utan hänvisade oss efter en rundringning till Ryanairs egna informationsdisk. Någon förklaring till vad som var fel fick vi inte, säger Ulrika Örtegren-Kärjenmäki.

Hon är i dag uppriktigt förbannad på bemötandet från flygjätten. På grund av strulet fick hon betala närmare 5 000 kronor extra för två nya resebiljetter hem samt för ännu en hotellnatt och utebliven arbetsinkomst:

- Nu funderar jag över hur jag ska gå vidare. Till att börja med vill jag åtminstone varna andra och försöka få ut den här informationen. Om detta står det ingenting när man bokar biljetten. Hur svårt kan det vara att till exempel be resenärerna omvandla å, ä och ö? säger Ulrika Örtegren-Kärjenmäki.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Tände eld på Ica-butiken: Våld mot personal ökar

I dagarna åtalades en kvinna för att, beväpnad med hårspray och tändare, ha satt eld på en Ica-butik full av kunder och personal. Händelsen fångades på film. Våldet har ökat butiksbiträden, rapporterar Svensk Handel.

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Mannen och kvinnan hade träffats av en slump och därefter setts några gånger.

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

Mamman gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador. Nu döms den 30-åriga kvinnan till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel av sin dotter i Ångermanland. Enligt åklagaren rör det sig om ett fall av Münchausen by proxy, en ovanlig form av barnmisshandel.