Nätmobbade ska få ersättning

Nytt moderatförslag vill ge den som mobbats på nätet rätt till ersättning.


INTERNET. Varje dag laddas hundratusentals bilder och videofilmer upp. Och det publiceras spaltkilometer med textmassa på nätet. En del av det här massiva innehållet är avsett att kränka och förnedra.

Nu vill moderaterna sätta stopp för nätmobbningen.

Ska kosta att kränka

Moderaternas framtidsgrupp vill - för att stärka integritetsskyddet i den digitala världen - göra det lättare för den som mobbats på nätet att få skadestånd, skriver Svenska Dagbladet.

– Det syftar till att stoppa framför allt filmer, foton och ljudupptagningar som på ett sätt grovt kränker den enskildes integritet. Det måste kosta att kränka, säger Henrik von Sydow, moderaternas talesperson i rättsfrågor och den som har lett gruppens arbete.

Det kan handla om nakenbilder eller intima scener som videoinspelats hemma. Och som plötsligt får spridning på internet.

Den som utsatts för den här typen av trakasserier får vända sig till domstol som får pröva om skadestånd ska betalas ut.

Skydd mot massutlämning

Framtidsgruppen, som med partistyrelsen i ryggen, utformar moderaternas integritetspolitik vill också stärka möjligheterna för individen att skydda sina uppgifter i statens alla register.

Syftet är att man ska kunna skydda sig mot att bli spammad av personligt riktad reklam genom massutlämning av registerdata.

–Det ska förhindra att man driver kommers med känsliga personuppgifter. Vi har ju sett ett växande problem med detta, inte minst med uppgifter om människors privatekonomi. Detta är inte vad offentlighetsprincipen syftar till, säger Henrik von Sydow (m) till SvD.

Däremot ska privatpersoner - till exempel journalister - fortfarande ha tillgång till registrens offentliga uppgifter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.