Federley petas för att rädda Maud

Centerns usla opinionssiffror gör att partiledaren Maud Olofssons rikdagsplats är i fara. Då petas det unga stjärnskottet Fredrick Federley.


Centerpartiets unge och kontroversielle riksdagsman Fredrick Federley gjorde sig ett namn i svensk politik först genom att våga sticka ut hakan i en rad obekväma frågor.

Han vill avskaffa sexköpslagen, han ifrågasätter att knark ska vara olagligt och han vill ta bort delar av arbetsrätten för att göra arbetsmarknaden mer flexibel.

Sedan gjorde han sig ett namn genom att böja sig för partipiskan i FRA-frågan. Efter det blev han i stället rikskänd för att ha svikit sina ideal i partikarriärens namn.

Det verkar inte ha gjort någon nytta.

Nu petas Fredrick Federley från sin förstaplats på centerns riksdagslista i Stockholms stad.

Medlemmarna i Stockholmscentern, som valt Federley att representera dem körs över av partiledningen och i stället kniper partiledaren Maud Olofsson förstaplatsen.

Det hävdar Aftonbladet.

Nomineringskommitténs ordförande Björn Mellstrand vill vare sig bekräfta eller dementera, men han bereder onekligen marken för en partiledarkupp på Stockholmslistan:

- Nästan alla partiledare kandiderar på listor i Stockholms stad. Sedan är Maud Olofsson en populär person bland väljare och partimedlemmar i Stockholm. Vi skulle gärna gå fram med henne som en av våra toppkandidater, säger Björn Mellstrand till Aftonbladet.

Ytterligare en av centerpartiets statsråd, miljöminister Andreas Carlgren, ska också räddas kvar i riksdagen och han får därmed plats två på centerlistan i Stockholms stad, enligt Aftonbladets källor.

Och det handlar ytterst om centerpartiets allt mer trängda läge i opinionen.

Enligt en av tidningens källor i partiet råder en utbredd rädsla för att Västerbotten ska förlora sitt riksdagsmandat.

I SCB:s senaste mätning har stödet minskat med nära tre procent sedan valet 2006.

– Det handlar om en rädsla för Mauds plats. Därför tar man till både hängslen och livrem, säger Aftonbladets källa.

Fredrick Federley själv ser partiledningens kupp som en utmaning.

- Med Maud som etta på listan är det ännu viktigare att vi som kandiderar för Stockholm är ännu tydligare med vår liberala reformagenda.

 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!