- Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Gammalt blod farligare än homoblod

De nya reglerna för bloddonation diskriminerar ännu homosexuella män. Utan medicinskt stöd. Men med 100 miljoner kronor i potten sätter landstingen och läkemedelsindustrin ändå stopp för bögarnas blod. Trots att det kan rädda liv.


I juletid drabbas sjukhusen av blodbrist. Ändå diskriminerar de nya reglerna för blodgivning fortfarande homosexuella män. Som Nyheter24 visar i en serie reportage beror det på fördomar - och stora pengar som står på spel för både landstingen och läkemedelsindustrin.

Gammalt blod farligt

När en mottagare får en blodtransfusion väljs oftast det äldsta blodet av hushållningsskäl. Nu visar studier att blod som lagrats längre än 14 dagar är förenat med risk för infektioner och komplikationer som kan leda till döden.

Trots att fler blodgivare skulle minska risken att man behöver ge äldre blod till mottagare stängs tusentals blodgivare av enligt Socialstyrelsens nya regelverk. Anledningen är att dessa är homosexuella.

Risken att dö innan utskrivning ökar med 65 procent för hjärtpatienter som fått blod som lagrats längre än 14 dagar.

Omfattande studie

Det visar en amerikansk studie med över 9 000 deltagare, gjord på Cleveland Clinic i Ohio. Risken att dö inom ett år från operationen ökar med 50 procent för samma grupp.

Förutom ökad risk att dö, ökar också risken för blodförgiftning och organsvikt.

En annan amerikansk studie, genomförd vid American College of Chest Physicians i Illinois, visar också på faror med gammalt blod. Den studien upptäckte att blod äldre än 29 dagar fördubblar risken att få vårdrelaterade infektioner. Ju äldre blod, desto fler infektioner.

I USA är maximala lagringstiden för röda blodkroppar 42 dagar, precis som i Sverige.

Celibat i ett år

I de nya reglerna för blodgivning - som träder i kraft i mars 2010 - får homosexuella bara ge blod om de inte haft sex på ett år.

Om Socialstyrelsen i stället för att fokusera på vem man har sex med hade ställt frågan hur man haft sex - och i frågeställningen eliminerat dem som utsatt sig för risker i form av oskyddat sex - hade tusentals homosexuella kunnat accepteras som bloddonatorer.

I Stockholm är tre procent av länets befolkning blodgivare.

Ingen vet med säkerhet hur många stockholmare som är homosexuella, men räknar man på den låga siffran som brukar nämnas, fem procent, innebär det att 2,5 procent av Stockholms befolkning på grund av sin sexuella läggning är avstängda från att ge blod.

Ett hiv-fall på 5 700 år

Scott Halpern, amerikansk epidemiolog och bioetiker, vittnade vid en rättegång i Australien kring bloddonationer förra året.

Hans vittnesmål sa att det kunde finnas en risk för att en hiv-positiv donation slinker igenom de kliniska kontrollerna om man låter homosexuella män som skyddar sig vid sex ge blod.

En gång på 5 700 år med dagens takt på bloddonationer

Konsekvenserna av att ge blod äldre än 14 dagar är betydligt värre. Så många som ungefär en av hundra mottagare dör.

Av: Micke Kazarnowicz

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Strejkhot borta – kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

2 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.