Torsdag 17 Jun
Stockholm

Lögndetektorer är bluff

Svenska forskare slår hål på myten om lögndetektorer och blir censurerade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns inget som helst vetenskapligt stöd för att lögndetektorer fungerar. Två svenskar forskare slår hål på myten som skapar teveprogram och populärkultur. Men de har fått betala ett högt pris för det: censur och misstroende.

– Vetenskapliga förlag ska ju inte ge efter för påtryckningar bara för att kommersiella intressen inte gillar resultaten. Det är ju helt tokigt! Företaget får väl argumentera emot i stället, sådana är vetenskapens spelregler, säger Kåre Bremer, rektor för Stockholms universitet, till Dagens Nyheter.

De båda forskarna Francisco Lacerda, professor i lingvistik vid Stockholms universitet, och Anders Eriksson, professor i fonetik vid Göteborgs universitet, har båda publiceringar i tunga vetenskapliga tidskrifter bakom sig, och går nu till storms mot lögndetektorerna.

Med artikeln "Charlatanry in forensic speech science" redogjorde de båda för de senaste 50 årens forskning inom området lögndetektorer, och hittade inget som helst vetenskapligt stöd för att lögndetektorer skulle fungera.

– Vår artikel fick stort genomslag. Bland annat vet jag att den har cirkulerat på flera polislaboratorier, och även inom amerikanska säkerhetstjänsten, säger Anders Eriksson till Dagens Nyheter.

Det brittiska förlaget Equinox, som ger ut tidskriften, uppvaktades av det israeliska företaget Nemesysco Limited, som tillverkar lögndetektorer, och krävde att artikeln skulle dras in. Förlaget vek sig och drog in den.

Nemesysco menar att den innehåller flera felaktigheter, utan att vilja peka ut några. Equinox tog bort artikeln i nätversionen, men artikeln i papperstidningen hann nå ut till prenumeranterna, och publicerade därför en ursäkt.

De svenska forskarna försöker nu få artikeln publicerad i en annan tidskrift.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela