Kvinna dömd för koppleri

- 20/11/2008, 15:19 -

Kvinnan hjälpte prostituerade med bostäder i Göteborg och använde sig av voodoo för att kontrollera dem.

Kvinnan hjälpte prostituerade med bostäder i Göteborg och använde sig av voodoo för att kontrollera dem. Hon har nu dömts till ett och ett halvt års fängelse för grovt koppleri.

Den 36-åriga kvinnan var åtalad misstänkt för att ha främjat fyra nigerianska kvinnors prostitution, något som hon själv förnekade. Hon gick med på att hon hjälpt kvinnorna, som kom till Sverige från Italien, med att ordna boende åt dem. Hon hade även gett råd om var de skulle stå någonstans i prostitutionsstråket Rosenlund i Göteborg. Men hon hade aldrig fått någon andel av de pengar som kvinnorna fick av kunderna, hävdar hon.

Göteborgs tingsrätt, som kom med sin dom på torsdagen, anser det klarlagt att hon tagit emot i vart fall 800 respektive 500 euro av två av kvinnorna för att förmedla information om var de kunde prostituera sig. Hon har också ordnat bostäder åt alla fyra. Kvinnan har ekonomiskt utnyttjat deras prostitution.

Enligt domen används voodoo, traditionell folktro, som ett vapen för att få psykisk kontroll över prostituerade kvinnor från Nigeria. Tingsrätten kommer fram till att 36-åringen utnyttjat detta mot två av kvinnorna.

En av nämndemännen var skiljaktig, han anser inte att brottet ska bedömas som grovt.

Skrivet av: