Fredag 21 Jan
Stockholm

Advokaten: "Vittnets värde är noll"

På torsdagen inleds Arbogarättegången på nytt och följden kan bli att livstidsdömda Christine Schürrer går fri.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är nu upp till åklagarna Frieda Gummesson och Johan Fahlander att bevisa 32-åriga Christine Schürrers skuld till barnamorden på Max och Saga och mordförsök på deras mamma Emma Jangestig. Nu dras tragedin upp igen och de anhöriga tvingas uppleva händelsen på nytt.

Sammanlagt har åklagarna denna gång begärt förhör med omkring 55 personer. Det starkaste nya vittnet är en tysk kvinna som i augusti 2007 träffade den åtalade kvinnan på Kreta.

Hon ska höras om vad 32-åringen berättade för henne om sitt förhållande med barnens styvpappa. Innebörden i det sagda är att barnen var ett hinder i relationen och att hon kunde tänka sig att "undanröja" dem. Det är ett mycket värdefullt vittne för åklagarsidan. Men Christine Schürrers försvarsadvokat, Per-Ingvar Ekblad, är inte imponerad.

– Det är svammel, säger Per-Ingvar Ekblad, försvarsadvokat, till Nyhetskanalen.

– Vittnets värde är noll och intet. Det har inget bevisvärde över huvud taget och det kommer jag att visa under förhandlingen. Jag är inte orolig för vittnet, säger hennes advokat Per-Ingvar Ekblad till TT.

Tre nya vittnen kallas till Schürrers fördel. Ett är en väninna till barnens mamma som ska höras om att mamman var bekymrad över att tyskan skulle besöka Arboga. Med vittnet vill advokaten styrka att mamman hade negativ information om kvinnan och att detta förklarar hennes antaganden att morden kan ha ett samband med styvpappans tidigare relationer.

– Vi ser med tillförsikt fram mot huvudförhandlingen, säger Per-Ingvar Ekblad.

Men Ekblad vill inte säga hur hans klient mår inför rättegången. Tyskan dömdes den 14 oktober av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse och utvisning för mord och försök till mord. Delar av förhandlingarna kommer att hållas i Svea hovrätt och pågår i tio dagar.

Torsdagens förhandlingar 09.00-16.30:

Åklagaren presenterar sakframställan därefter yrkanden och parternas inställningar, i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt