Fredag 21 Jan
Stockholm

Mamman: Jättejobbigt sitta här

Barnens mamma kramade en av barnens favoritleksaker. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I dag började rättegången om barnamorden i Arboga på nytt - den här gången i hovrätten.

Barnens mamma upplever det med blandade känslor.

– Det känns jättejobbigt att sitta här. Jag är jättenervös och väldigt uppjagad, men jag har fått tid mellan rättegångarna att få kontakt med mina känslor. Den här gången är det mer jobbigt att se kvinnan framför mig. Hon sitter närmare nu, säger mamman till TT.

Hon väntar sig samma utgång av målet i hovrätten som i tingsrätten.

– Jag vet vad jag minns och jag vet att hon gjort det, säger hon.

Mamman kommer att närvara alla rättegångsdagar.

– Jag vill inte missa en sekund, utan ha alla pusselbitar och då är det lättare att gå vidare, tillägger hon.

För att orka har hon sin sambo, styvpappan, bredvid sig. Hon känner stort stöd av honom.

Hon känner stort stöd även av dockan i famnen.

– Dockan var min sons och den betyder mycket för mig. Den ger mig styrka, säger hon.

Den åtalade kvinnans advokat ville inte att målet ska fortsätta innan polisen hört tre nya personer, som finns i Grekland. Rätten avslog begäran.

Efter en kort paus beslöt rätten att huvudförhandlingen ska fortsätta trots advokatens invändningar.

Advokat Per-Ingvar Ekblad krävde därefter att tingsrättens dom ska ogillas i dess helhet medan åklagarna motsatte sig detta. Tyskan dömdes den 14 oktober av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse och utvisning för mord och försök till mord.

Huvudförhandlingen inleddes med att advokat Per-Ingvar Ekblad förklarade att det finns hinder mot att påbörja rättegången. Han hävdade att åklagarnas nya vittne, en tysk kvinna, innebär att hans klient vill höra tre personer som visar att vittnets uppgifter inte är riktiga.

– Vi vill att polisen ska höra tre personer som vistas i Grekland och som kan ge min klient alibi. Dessa personer kan intyga att (32-åringen) inte träffade åklagarnas nya vittne på Kreta den påstådda tiden, sade advokat Ekblad.

Han bedömer att förhören med de nya vittnena inte kommer att kunna genomföras under de närmaste veckorna. Därmed skulle rättegången kunna fortsätta tidigast i januari.

Det är av yttersta vikt att vi får höra dessa tre personer innan rättegången fortsätter, sade advokat Per-Ingvar Ekblad.

Åklagarna krävde att rättegången fortsätter som planerat och fick alltså rätten med sig.

När åklagare Frieda Gummesson började sin långa genomgång av händelsen i Arboga och sade att den tyska kvinnan, Christine Schürrer, är skyldig lyssnade alla i rättssalen intresserat utom Schürrer själv. Hon läste i stället intresserat i en dagbok medan åklagaren berättade om bakgrunden till tragedin.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela