Åskådare: "Polis förnedrade mig"

Polisens massgripanden riskerar att drabba oskyldiga.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Ännu en gång har polisens brutalitet och massgripanden vid demonstrationer hamnat i fokus. Den här gången är det polisens insats vid antirasistdemonstrationen i Salem i december förra året som kommer granskas av Kay Engfeldt, vice chefsåklagare vid Riksenheten för polismål.

Det är vanligt förekommande att polisen får ta emot anmälningar efter den här typen av ingripanden. Någonting som polisinspektör Kjell Lindgren vid polisens pressgrupp ställer sig frågande till.

– Jag har väldigt svårt att tänka mig hur oskyldiga ska kunna drabbas av den här typen av ingripanden. Det är väl ingen normalt funtad person som befinner sig i närheten av den här typen av grupper. Man ser ju vad det är för situation och sedan undviker man den, säger Kjell Lindgren till Nyheter24.

Nyfikenhet är en last som många lider av, ska det behöva leda till att man grips och buntas ihop med möjligt våldsamma demonstranter?

– Som jag sa har man inte där att göra, det finns inget att vara nyfiken på. Och sedan handlar det ju inte om gripanden, man behöver inte ens vara misstänkt för ett brott. Det handlar om att man befinner sig i en grupp om åtta till tio personer eller fler där det bedöms att det finns risk för våld, säger Kjell Lindgren.

"Det var otroligt förnedrande"

Nyheter24 har talat med en man i 35-årsåldern som vid ett tidigare tillfälle omhändertagits under ett av polisens massgripanden. På grund av sitt arbete vill mannen vara anonym.

– Jag var på väg hem från jobbet i centrala Stockholm när jag upptäckte att det pågick en demonstration i Kungsträdgården. Till en början verkade allt gå lugnt till och jag blev nyfiken så jag gick fram för att titta. Jag hade även med mig en videokamera som jag nyligen införskaffat och såg det hela som ett roligt tillfälle att testa den.

– Helt plötsligt ser jag hur en grupp på kanske femtiotalet ungdomar börjar göra rusningar in i den större demonstrationen. Jag håller mig en bit ifrån men filmar allt. Efter en kort stund stormar polisen in och skiljer av de våldsamma demonstranterna från de övriga och det är ju inte direkt någon mild behandling som jag fångar på band.

Varför gick du inte bara därifrån?

– Först var jag nyfiken men efter ett tag känner jag att vill ta mig därifrån. Men när jag försöker gå blir jag vänligt men bestämt stoppad av två storvuxna polismän.

Försökte du tala förklara att du inte hade någonting med demonstranterna att göra?

–De ville inte lyssna, de sade bara att deras befäl uppgivit att jag betett mig olämpligt och hotfullt på allmän plats. Men uppenbarligen var det mitt filmande som irriterat dem.

Vad hände sedan?

– Jag blev ihopbuntad med demonstranterna som var i 17-25-årsåldern. Vi fick sitta ner på regnvåt asfalt i vad som kändes som två timmar. Det var ju mitt i stan och massvis med folk som passerade och stannade och glodde, media var där och filmade och fotograferade. Det hela kändes sjukt förnedrande och pinsamt. Inte för de unga demonstranterna dock - de verkade mest skratta åt situationen.

–Sedan, efter vad som kändes som en oändlighet av förnedring, blev vi utbussade i förorten.

Vad kändes värst med händelsen?

– Att polisen inte lyssnade på mig och kunde se att jag vek av från de verkliga demonstranterna och risken för att jag ska ha hamnat i någon form av register där jag buntas ihop med någon extremgrupp vars värderingar jag inte har någonting med att göra.

Skrivet av: