Tuffare influensa väntar

Om ett par veckor väntas influensan rulla in över Sverige på allvar.


Kurvorna har börjat klättra uppåt.

– I år blir det extra jobbigt, säger Johan Giesecke vid den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Han och myndigheten uppmanar alla som hör till de medicinska riskgrupperna att vaccinera sig.

Just nu är influensaläget som värst i Portugal. Om epidemin beter sig som den har gjort de senaste åren kommer den nu att sprida sig från sydväst mot nordost. I Sverige har kurvan över antalet smittade börjat att peka brant uppåt i sin klättring mot kulmen.

– För svensk del kan det nog finnas ett par veckors respit innan det blir allvarligt, säger Johan Giesecke, professor och chef för ECDC:s vetenskapliga avdelning.

De virusstammar som cirkulerar i Europa har inte funnits på ett tag, vilket gör att den naturliga immuniteten i befolkningen mot dem är låg. Dessutom är den dominerande, A/H3, känd för att vara tämligen aggressiv.

– Å andra sidan verkar vaccinet vara väldigt väl anpassat i år. Det gör det ännu mer motiverat att använda det, säger Johan Giesecke.

Personer över 65 löper extra stor risk att dö eller drabbas av allvarliga, vårdkrävande symtom om de smittas med influensa. Detsamma gäller personer med kroniska lung- och hjärt-kärlsjukdomar. I Sverige brukar ungefär hälften av personerna i de medicinska riskgrupperna vaccinera sig, vilket är en bra bit från 80 procent i exempelvis Nederländerna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.