Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag vill slå av hans knäskålar"

Nyheter | 13/01/2009 18:06

Läderlasse reade ut dödskemikalie i livsfarlig dosering.

Den andra september 2007 är kvällen då 36-årige Eslövsbon Per Ståhls liv kom att förändras för alltid. Han skyller sin olycka på Lars Bergkvist - Original Gangsters nya kumpan, "Läderlasse" - som Nyheter24 berättat om i tidigare reportage.

–Jag åkte över till min kompis. Vi lyssnade på musik, drack lite öl och whiskey, men det skulle inte bli sent. Efter ett tag tar min kompis fram en påse och ett par små frimärken. "Kolla vad jag köpte, det reades ut på nätet", sa han.

Att drogen som kompisen visade Per Ståhl hette Bromo-Dragonfly, eller att den ofta kallas BDF eller Bromo visste han, men hur pass potent den var hade Ståhl ingen aning om. Att en dos är ett tusendelsgram berättade inte kompisen.

–Efter att vi druckit lite beslutade vi oss för att testa ett av frimärkena, sedan är det mesta en dimma. Jag har minnen av att vi drack mer och mer whiskey och jag misstänker att min kompis fyllde på från påsen i glasen när han hämtade mer whiskey i köket, berättar Ståhl för Nyheter24.

Trots att det inte var Ståhl som köpt drogen kommer han tydligt ihåg att kompisen uppgav att den i princip gavs bort av ett internetapotek. Internetapoteket i fråga drevs av Läderlasse.

På Sveriges största internetcommunity, Flashback, där det bland annat förs ivriga diskussioner om Läderlasse i ett flertal trådar, diskuteras också internetdrogen som kan ge obotliga skador i fel dosering:

"Då en dos bara är 1mg så är det faktiskt mycket lätt att en olycka händer trots att man är försiktig... Det där pulvret klibbar ju t.ex. fast på fingrar då man försöker dela upp sina doser osv, det är helt enkelt väldigt riskabelt att handskas med...

Klart att man har sig själv att skylla om man frivilligt väljer att hantera ett ämne som kan vara farligt i nästan mikroskopiskt små doser, men vissa människor är ju helt enkelt mer benägna att ta risker och det visste säkert Läderlasse om... Därför hade det varit mycket mer ansvarsfullt om han sålde sitt bromo i färdigt uppdelade doser..."

"Läderlasse sålde denna substans i 1GRAM(!!!!!)s påsar och det räcker till 1000 trippar om inte mer, för man trippar på runt 1milligram. Och det är väldigt svårt att dosera något så litet", skrivs det på ett undergroundcommunity på nätet.

Efter Nyheter24:s granskning står det klart att det är Lars Bergkvist som, för två år sedan, reade ut och sålde den giftiga kemikalien i pulverform och i påsar om ett gram.

–Jag skulle vilja ta av knäna på han, ordagrant alltså... Nej, fy fan. Idiot, säger Ståhl om "nätapotekaren" Lars "Läderlasse" Bergkvist.

Med eftersom nätdrogen "Bromo Dragonfly" vid tillfället i fråga ännu inte var narkotikaklassad, gjorde Lars Bergkvist inget fel enligt svensk lagstiftning. Därför frånsäger sig Bergkvist allt ansvar och menar att det är upp till individen att ta reda på fakta innan han/hon stoppar i sig något.

–Men det är ju klart att han har ett ansvar. Han sålde ju något som uppenbart inte bara var en hallucinogen drog, berätter Ståhl förtvivlat.

När dimman lagt sig, efter att ha varit nedsövd i tolv dygn, berättar Stålhs bror om hur han hittade honom.

– Min brorsa berättar att han såg mig genom fönstret omkringirrande, helt blodig bland omkullvälta möbler. Jag var så borta att jag inte kunde öppna dörren.

–När ambulansen kom var min kompis redan död. Och jag höll på att dö.

I dag är Per Ståhl fortfarande sjukskriven. Om tre veckor ska han in och opereras – igen.

–Jag försöker bara förtränga alltihopa. Men det är svårt. Jag blir ständigt påmind om det fruktansvärda minnet. Mitt hälben är helt sönderinflammerat. Det är som en grotta i benet. Jag har förlorat mina fingrar på vänster hand. Men det är fötterna som jag har mest problem med. De är mycket uppsvullna.

Skrivet av: