Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens underskott över en miljard

Nyheter | 26/01/2009 16:54

Polisen går mot ett underskott på nästan 1,1 miljarder kronor i år.

I höstens budget kan regeringen tvingas öka anslagen, trots de försämrade statsfinanserna.

Det visar den senaste utgiftsprognosen som rikspolisstyrelsen skickade till justitiedepartementet i förra veckan. Underskottet är ett par hundra miljoner större än prognosen i höstas.

Orsaken är att man nu lagt till uppskattade kostnader för bevakningen av all möten under det svenska EU-ordförandeskapet i höst. Den tros kosta omkring 120 miljoner kronor, men siffran är osäker eftersom storleken på säkerhetsinsatserna beror på vilken bedömning Säpo gör av hotbilden.

I den senaste prognosen har också tillkommit kostnader på 40 miljoner kronor för satsningen mot den grova organiserade brottsligheten.

Räknar med extra pengar

Rikspolisstyrelsens ekonomidirektör Jan Andersson uppger att det ekonomiska läget inte blivit värre än hur det såg ut i höstas.

Det vi gjort är att vi har satt siffror på det vi tidigare uttryckte i ord, säger han.

Polisen räknar med att klara budgeten under 2009 genom den utökade anslagskredit regeringen redan beviljat. Men då måste regeringen skjuta till extra pengar för EU-ordförandeskapet och för kampen mot den organiserade brottsligheten. Att utnyttja den utökade anslagskrediten innebär dock att man skjuter en växande skuld framför sig. Även 2010 går polisen med över 1,1 miljarder kronor back, vilket innebär ett ackumulerat underskott på 2,2 miljarder kronor. Då är de besparingar som de lokala polismyndigheterna nu håller på att genomföra inräknade.Besparingar inte nog Jan Andersson räknar med att regeringen måste höja anslagen i höstens budgetproposition även om statsfinanserna försämras rejält på grund av lågkonjunkturen.

– Vi kan aldrig hantera detta genom besparingar i polisen, säger han och påpekar att det finns ett mål om att öka antalet poliser till 20 000 år 2010 som inte ska röras.

Orsaken till underskottet är, enligt Jan Andersson, att regeringen inte räknar upp anslagen lika mycket som lönerna ökar. Under 2011 och 2012 bedöms polisen gå omkring 1,4 miljarder kronor back, vilket skulle leda till ett ackumulerat underskott på fem miljarder om inget görs.

Skrivet av: