Lördag 23 Okt
Stockholm

Ajvide-Lindqvist får GP:s litteraturpris

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GP:s litteraturpris togs i går emot av skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist för att han väckt den svenska skräckromanen till liv. Summan på 50 000 kronor och en glasskulptur delades ut på Rondo av GP:s kulturchef Gabriel Byström. Till Göteborgs Posten säger Ajvide ödmjukt att hans omedelbara reaktion var att han kände sig lite bedrövad över de senaste årens uppmärksamhet.

– Till slut kommer människor att hata mig för att jag får så mycket.

John Ajvide Lindqvist fick i maj i år mottaga 2008 års Selma Lagerlöfs-pris på 100 000 kronor. Även dessa prispengar, säger Ajvide, ska gå till en brygga som han håller på att bygga.

Juryns motivering:

– GP:s litteraturpris 2008 går till den litterära magikern John Ajvide Lindqvist för att han med vampyrens utsatthet och de överlevandes ensamhet väckt den svenska skräckromanen till liv och öppnat famnen för dem som dinglar över existensens bråddjup, skriver GP.

John Ajvide-Lindqvists författarskap började med succén Låt den rätte komma in (2004) och följdes åt av Hanteringen av odöda (2005), Pappersväggar (2006) och Människohamn (2008). Han skriver nu på sin femte bok Lilla stjärna som handlar om en ung tjej som får ett makalöst genombrott som sångerska och lockar till sig en massa unga tjejer. Såna småtjejer som står längst fram på ”Allsång på Skansen”, säger Ajvide till Metro. Men hon har en annan agenda för sitt kändisskap än det normala... Åter igen blir det skräck.

Se film om Ajvide-Lindqvists bok Människohamn:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela