Stockholm

Fyra miljoner kronor till terror?

Malmöit åtalad – rättegången inleds i dag.


Läs mer

Fyra miljoner kronor till terror?

I centrum står en Malmöbo av palestinskt ursprung som samlat in pengar till bland annat föräldralösa och till barnsjukhus via den svartlistade stiftelsen al-Aqsa Spannmål. Han har bott länge i Sverige och är svensk medborgare. Åtalet gäller brott mot den så kallade finansieringslagen.

De insamlade pengarna, mer än fyra miljoner kronor, var avsedda för olika kommittéer och organisationer på Västbanken och i Gaza. Åklagaren ska försöka visa att mannen visste att den egentliga mottagaren var Hamas, som finns med på EU:s terrorlista.

– Det är olagligt att skicka pengar till Hamas, oavsett om pengarna gått till rörelsens militära gren eller till dess omfattande sociala verksamhet, framhåller åklagaren.

Om han skulle fällas för grovt brott, är straffskalan mellan ett halvt och sex års fängelse. Alternativt är han åtalad för brott mot sanktionslagen, ett grovt brott, som kan ge upp till fyra års fängelse.

En svår uppgift

Knäckfrågor i målet blir dels om det finns några säkra kopplingar mellan Hamas och de organisationer han har skickat pengar till, dels om mannen kände till dessa kopplingar.

– Det är inte en enkel uppgift, konstaterar vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström. Enligt henne spelar det mindre roll om syftet var att stödja sjuka eller föräldralösa barn.

Rättegången hålls i tingsrättens säkerhetssal och avslutas tidigast den 11 februari. Försvarsadvokaten i terrormålet, Laue Traberg Smidt, har tidigare haft ett liknande mål i Danmark. De åtalade där hade också samlat in pengar via al-Aqsa. Det slutade med friande domar i två instanser.

Skrivet av:

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.