Nekar till Hamaskoppling

Att skicka pengar till föräldralösa barn kan vara att stödja terrordåd.


Det hävdar åklagaren i den rättegång mot en 44-årig man som inletts i Malmö.

Välgörenhet är en integrerad del av Hamas, är hennes huvudbudskap.

Men mannen nekar till att han känt till något samband mellan den av EU terrorstämplade palestinska rörelsen Hamas och de organisationer på Västbanken och i Gaza som han skickat pengar till för insamlingsstiftelsen al-Aqsa spannmåls räkning.

Rättegången var välövervakad och alla på väg in i Malmö tingsrätt under måndagen visiterades. Den var också välbesökt. Åhörarplatserna i säkerhetssalen räckte inte till.

En av åhörarna, Nadja Baheiri, har själv skickat tusentals kronor via al-Aqsa spannmål. Hon är upprörd över att 44-åringen åtalats för grovt brott mot finansieringslagen. Straffskalan sträcker sig upp till sex års fängelse.

– Jag har skickat pengar till barn som inte har föräldrar, de har inga hem att bo i, de svälter. Jag har skickat till barnen, inte till Hamas, säger Nadja Baheiri.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnströms sakframställan utvecklade sig till en föreläsning om Hamas historia, ideologi och ledarskap.

Hon framhöll att Hamas etablerat sig genom våldshandlingar och att organisationen har "självmordsbombare som signum".

Hon underströk också att välgörenheten är en integrerad del av Hamas. Politik, militära operationer och social verksamhet - allt hänger ihop, var hennes budskap.

Enligt åklagaren sorterar svenska al-Aqsa spannmål under en större paraplyorganisation, Union of Good, med starka kopplingar till Hamas. Hon hänvisade bland annat till ömsesidiga sympatiyttringar mellan de båda organisationernas ledare. Hon läste också upp dokument för att visa att Union of Good olagligförklarats av Israel.

– Men att den är olaglig i Israel, har det någon betydelse i det här målet? undrade rättens ordförande Rolf Håkansson.

Polisutredningen har varit påfrestande för 44-åringen, framhåller hans försvarsadvokat Laue Traberg Smidt.

– Man har spanat på honom i många år. Om Säpo hade tyckt att han var brottslig kunde de ha varnat honom och sagt till honom att inte skicka några pengar, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

1 timme sedan
Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.