Torsdag 16 Sep
Stockholm

Nekar till Hamaskoppling

Att skicka pengar till föräldralösa barn kan vara att stödja terrordåd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det hävdar åklagaren i den rättegång mot en 44-årig man som inletts i Malmö.

Välgörenhet är en integrerad del av Hamas, är hennes huvudbudskap.

Men mannen nekar till att han känt till något samband mellan den av EU terrorstämplade palestinska rörelsen Hamas och de organisationer på Västbanken och i Gaza som han skickat pengar till för insamlingsstiftelsen al-Aqsa spannmåls räkning.

Rättegången var välövervakad och alla på väg in i Malmö tingsrätt under måndagen visiterades. Den var också välbesökt. Åhörarplatserna i säkerhetssalen räckte inte till.

En av åhörarna, Nadja Baheiri, har själv skickat tusentals kronor via al-Aqsa spannmål. Hon är upprörd över att 44-åringen åtalats för grovt brott mot finansieringslagen. Straffskalan sträcker sig upp till sex års fängelse.

– Jag har skickat pengar till barn som inte har föräldrar, de har inga hem att bo i, de svälter. Jag har skickat till barnen, inte till Hamas, säger Nadja Baheiri.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnströms sakframställan utvecklade sig till en föreläsning om Hamas historia, ideologi och ledarskap.

Hon framhöll att Hamas etablerat sig genom våldshandlingar och att organisationen har "självmordsbombare som signum".

Hon underströk också att välgörenheten är en integrerad del av Hamas. Politik, militära operationer och social verksamhet - allt hänger ihop, var hennes budskap.

Enligt åklagaren sorterar svenska al-Aqsa spannmål under en större paraplyorganisation, Union of Good, med starka kopplingar till Hamas. Hon hänvisade bland annat till ömsesidiga sympatiyttringar mellan de båda organisationernas ledare. Hon läste också upp dokument för att visa att Union of Good olagligförklarats av Israel.

– Men att den är olaglig i Israel, har det någon betydelse i det här målet? undrade rättens ordförande Rolf Håkansson.

Polisutredningen har varit påfrestande för 44-åringen, framhåller hans försvarsadvokat Laue Traberg Smidt.

– Man har spanat på honom i många år. Om Säpo hade tyckt att han var brottslig kunde de ha varnat honom och sagt till honom att inte skicka några pengar, säger han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela