Skånepolisen övar med Niggersson

Rasistiska namn användes i internutredning och polisen vägrade följa upp händelsen.


"Neger Niggersson och Oskar Neger"

De fiktiva namnen använde Skånepolisen i sin interna utbildning. Händelsen anmäldes men något utredning gjordes aldrig.

Enligt Sydsvenskan hölls en kurs i beslagshantering för ett 50-tal medarbetare vid länskriminalen i Malmö våren 2008. På storbildsskärmen visade instruktören namn som skulle användas i övningen. Bland dem fanns Neger Niggersson och Oskar Neger. Några åhörare reagerade.

– Jag trodde inte det var sant, men jag tyckte synd om instruktören så jag väntade tills efteråt, säger Jeanette Larsson, polisinspektör på länskriminalens underrättelsetjänst, till tidningen.

Flera anställda slog larm till den högsta ledningen, skriver Sydsvenskan. Men Lars-Folke Piledahl, då biträdande länspolismästare, förnekar att han känner till namnen Neger och Niggersson. Tidningen publicerar dock ett mejl som visar att han blev informerad. Inte heller länspolismästare Eva Årestad Radner säger sig känna till händelsen.

I mejlet informerade Jeanette Larsson flera chefer om händelsen, bland dem dåvarande stabschefen Christina Wadsten Malm som bekräftar att hon fick det.

– Får jag vetskap om sådant här gör jag direkt en anmälan. Sedan informerar jag länspolismästaren eller biträdande länspolismästaren. Om de inte var på plats gjorde jag det via telefon. Det är jag hundra på, jag initierade en anmälan till internutredningsgruppen, säger hon.

Men någon sådan finns inte, enligt Kaisy Nordin, chef för internutredningsgruppen. Årestad Radner har ingen förklaring till att gruppen inte fick ärendet.

– Normalt ska det bli en internutredningsanmälan men ibland konfronterar man medarbetaren i stället, säger hon till Sydsvenskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige återlämnar finska kranier

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.