Söndag 17 Okt
Stockholm

Skånepolisen övar med Niggersson

Rasistiska namn användes i internutredning och polisen vägrade följa upp händelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Neger Niggersson och Oskar Neger"

De fiktiva namnen använde Skånepolisen i sin interna utbildning. Händelsen anmäldes men något utredning gjordes aldrig.

Enligt Sydsvenskan hölls en kurs i beslagshantering för ett 50-tal medarbetare vid länskriminalen i Malmö våren 2008. På storbildsskärmen visade instruktören namn som skulle användas i övningen. Bland dem fanns Neger Niggersson och Oskar Neger. Några åhörare reagerade.

– Jag trodde inte det var sant, men jag tyckte synd om instruktören så jag väntade tills efteråt, säger Jeanette Larsson, polisinspektör på länskriminalens underrättelsetjänst, till tidningen.

Flera anställda slog larm till den högsta ledningen, skriver Sydsvenskan. Men Lars-Folke Piledahl, då biträdande länspolismästare, förnekar att han känner till namnen Neger och Niggersson. Tidningen publicerar dock ett mejl som visar att han blev informerad. Inte heller länspolismästare Eva Årestad Radner säger sig känna till händelsen.

I mejlet informerade Jeanette Larsson flera chefer om händelsen, bland dem dåvarande stabschefen Christina Wadsten Malm som bekräftar att hon fick det.

– Får jag vetskap om sådant här gör jag direkt en anmälan. Sedan informerar jag länspolismästaren eller biträdande länspolismästaren. Om de inte var på plats gjorde jag det via telefon. Det är jag hundra på, jag initierade en anmälan till internutredningsgruppen, säger hon.

Men någon sådan finns inte, enligt Kaisy Nordin, chef för internutredningsgruppen. Årestad Radner har ingen förklaring till att gruppen inte fick ärendet.

– Normalt ska det bli en internutredningsanmälan men ibland konfronterar man medarbetaren i stället, säger hon till Sydsvenskan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela