Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ska Sverige städa upp efter USA?

- 12/02/2009, 14:31 -

USA ber Sverige ta emot frikända Guantánamofångar. Regeringen väntar in EU.

USA vill att Sverige tar emot frikända fångar från Guantánamofängelset och har två gånger vänt sig direkt till svenska utrikesdepartementet, erfar Ekot idag. Men den svenska regeringen har hittills varit förtegen i denna fråga. EU ska i slutet av februari försöka komma överens om en gemensam linje.

När Ekot träffade statsminister Fredrik Reinfeldt utanför utrikesnämnden 23 januari i år och frågade om Guantánamofångarna skulle få komma till Sverige, svarade han att det först är viktigast att markera ett amerikanskt ansvar för frågan.

I slutet av februari ska EU:s migrationsministrar diskutera hur EU ska göra med Guantánamofångarna. Att det här inte gäller något vanligt migrationsärende bevisas bäst av att EU:s specielle terroristsamordnare Gilles de Kerchove ska vara med på mötet.

Önskan från EU's sida har varit att visa upp en enad front i frågan. Men den fronten har redan spruckit. Så sent som i tisdags deklarerade Litauens utrikesminister att Litauen nu är redo att inleda samtal med USA om att ta mot Guantánamofångar, meddelar Ekot i dag.

Skrivet av: