Lördag 31 Jul
Stockholm

Tolgfors anklagas för härskarteknik

Allianskollegan om ministern: "Killen har ju problem på något sätt."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Försvarsminister Sten Tolgfors (m) anklagas för manlig härskarteknik, och får till och med kritik från sina allianskollegor. Senast urartade det i en interpellationsdebatt i förra veckan med Tolgfors och ett antal riksdagsledamöter. Han var ditkallad för att svara på frågor om försvarspropositionen och om hur han ska stoppa en nedläggning av Uppsala garnison.

Tolgfors uppträdande mot två deltagande kvinnor väckte starka reaktioner. Innan hade han konsekvent tilltalat Mikael Oscarsson (kd) med för- och efternamn, vilket är helt i enlighet med riksdagens reglemente. Men i fallet med kvinnorna kallades Cecilia Wikström (fp) och Solveig Zander (c) genomgående för "Cecilia" och "Solveig".

– Man hajade ju till. Jag tyckte nästan att det var en skymf. Men blir man svaret skyldig, då försöker man väl negligera personen, så att den inte ska bli så betydelsefull, säger Solveig Zander, som kallar det för en klassisk härskarteknik, till Svenska Dagbladet.

Cecilia Wikström kallar det hela för "ett lågvattenmärke":

– Det är oanständigt. Killen har ju problem på något sätt. Jag brukar inte vara jätteöverdrivet känslig, men det här var ett sådant totalt övertramp. Men jag är glad att det drabbade mig. Jag är 44 år och ganska tuff. Hade det drabbat en yngre tjej, så kunde hon ha känt sig totalt tillintetgjord, säger hon till Svenska Dagbladet.

Tjänstgörande talman Liselott Hagberg reagerade och talman Per Westerberg har tagit upp händelsen med medarbetare till Tolgfors.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela