Måndag 2 Aug
Stockholm

Utvisades till Irak - fick halsen avskuren

De bedömde läget i norra Irak som stabilt - men när Khaled Khodeda återvände mördades han.
1 av 3
De bedömde läget i norra Irak som stabilt - men när Khaled Khodeda återvände mördades han. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
I en aktion i våras sittstrejkade ett antal personer i protest mot utvisningar till Irak, som dock kunde genomföras till slut.
2 av 3
I en aktion i våras sittstrejkade ett antal personer i protest mot utvisningar till Irak, som dock kunde genomföras till slut. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
3 av 3

Khaled Khodeda var rädd för sitt liv när han utvisades men Migrationsverket bedömde läget i norra Irak som stabilt. Förra veckan dödades han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Förföljda minoriteter

Sveriges utvisningar av icke-muslimska minoriteter, de flesta kristna, till Irak har debatterats rejält i inrikespolitiken. En av de mer uppmärksammade aktionerna genomfördes i april för att stoppa utvisningar till Irak.

Då demonstrerade ett flertal personer vid Landvetters flygplats bland annat genom att sittstrejka för att få utvisningarna stoppade.

Khaled Khodeda var yazdidier, en utsatt kurdisk religiös grupp.

HELSINGBORG. Han kom till Sverige från Irak efter att ha hotats till livet men efter tre år i Helsingborg utvisades Khaled Khodeda tillsammans med sin fru till hemlandet. Detta trots att han visade upp hotbrev han mottagit och gång på gång påpekat att det var en fara för hans liv att återvända.

Tidigt på morgonen den 24 oktober bröt sig flera män in i bostaden i den by där Khodeda höll sig gömd. De slog honom och hans två bröder med hammare och skar sedan halsen av Khaled, som inte gick att rädda.

– Migrationsverket skickade honom till avrättning. Det finns ingen säkerhet för oss där nere. Khaled var ärlig och han hade rätt, säger hans kusin Fawaz Haidar till Helsingborgs Dagblad.

"Finns tydliga besked från Europadomstolen"

Diskussionen kring utvisningar till Irak har varit en het potatis en längre tid. I detta fall bedömde Migrationsverket att läget var stabilt men gång på gång har varningsklockor ringt om dödshot.

Det var bland annat utvisningarna av kristna irakier som de utrikespolitiska talespersonerna för Cuf och Luf tog upp i sin debattartikel mot migrationsminister Tobias Billström (M) i förra veckan.

– Det är en märklig diskussion, det finns tydliga besked från Europadomstolen om hur man ska agera, sa Billström till Nyheter24 då.

Han påpekade då också att 40 procent av alla som kommer till Sverige från Irak får stanna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela