Fredag 22 Okt
Stockholm

Bloggstorm mot DN:s FRA-granskning

"Ingen PR-byrå skapade Svart Måndag."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dagens Nyheters artikel som Nyheter24 tidigare belyst har, föga förvånande, skapat en bloggstorm. Fredrick Federley, som även är citerad i artikeln, tycker att artikeln ger upphov till en mycket viktig debatt. Däremot är han besviken över att inte pr-byråerna "lägger alla korten på bordet". Han har därför tackat nej till att delta i ett panelsamtal hos pr-byrån Westanders.

Även Amanda Brihed, också citerad i artikeln, kommenterar den. Hon är däremot kritisk. Bland annat deklarerar hon, tvärtemot vad DN skriver, att nätverket Svart måndag inte startades av någon pr-byrå.

"Bakom Svart Måndag låg jag. Personligen. Ingen PR-byrå skapade Svart Måndag. Jag är rädd att jag är skyldig. Är det okej och räcker det om jag räcker upp handen, niger, rodnar klädsamt och erkänner att det var jag? Rektor får väl plocka fram rottingen?", skriver Amanda Brihed.

Andra kända bloggare är också besvikna på artikeln och menar att den negligerar det faktum att det faktiskt fanns personer som frivillgt anslöt sig bakom motståndet och drev opinion.

Opassande går åt hårt mot DN och tycker att de borde "skämas". Trots att de inte nödvändigtvis kommer med osanningar vinklar artikelförfattarna "som att vi i bloggosfären är antingen lättköpta eller lättledda." Vilket inte är sant enligt Opassande som själv engagerat sig av sin egen "övertygelse och helt utan sponsorer — och mitt engagemang var definitivt inte orkestrerad av någon, inte ens Piratpartiet."

Mina Moderata Karameller ställer sig också bakom Opassande och deklarerar att hon arbetat i egen regi.

"Det är viktigt att säga detta eftersom det verkligen finns en del av oss motståndare för inskränkning av den personliga integriteten som tänker och förstår och kan själva utan att någon säger till oss", skriver hon.

Deepedition påpekar att ena artikelförfattaren, Ingrid Carlberg, är gift med Pär Nuder."Innebär det att man ska tro mindre på vad hon gräver upp?"

Deepedition poängterar också att artikeln är problematisk eftersom den inte tar hänsyn till det faktum att pr-människor också kan engagera sig på eget bevåg. Den är även direkt oschysst mot alla de bloggare "som på sin fritid skrivit och skrivit."

Trots att vissa bloggare är förvånade över artikeln, anser Deepedition att den var väntad.

"Regering och FRA-intressenter ser att de vunnit och väljer nu att försöka kväsa motståndet genom att misstänkliggöra det. Det är en taktik som ingen spinndoktor kan låta bli att använda", avslutar Deepedition.

Henrik Alexandersson påpekar att han snarare har förlorat pengar på att ha drivit opinion för FRA-frågan.

Men vänsterbloggaren Svensson ställer sig okritisk till artikeln och menar i stället att det inte var "speciellt oväntat". Däremot menar han att vänstern, som har mest att förlora på lagen, inte lejde någon pr-byrå.

Dick Erixon tycker att artikeln är bra eftersom den "visar hur opinionsbildning går till i dag", däremot anser han att det inte är något fel.

"Så här skrivs oppositionspartiernas motioner: av pr-konsulter som vill locka över vacklande riksdagsledamöter från regeringsmajoriteten. Är det schysst? Ja. Varför skulle de inte göra det? Att övertyga är målet och att använda alla de kanaler för argumentation som står till buds är inget märkligt", skriver Dick Erixon.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela