AMF-chef sparkas

Vice vd:n i Sveriges största pensionsbolag får kicken.


För en tid sedan beslutade AMF, som första livförsäkringsbolag, att dra ned pensionerna. För en genomsnittlig LO-pensionär innebar det en sänkning på cirka 100–150 kronor i månaden. Men vice vd:n, Ingvar Skeberg, i bolaget räddade sitt eget pensionskapital genom att flytta det från den traditionella försäkringen precis innan bolaget tog beslutet.

Enligt vd:n Ingrid Bonde, som nyligen blev utnämd till Sveriges mäktigaste kvinna, är det inte juridiskt felaktigt. Däremot är det moraliskt förkastligt. Bonde avslöjar att Skeberg själv berättade om sitt agerande.

–Även om agerandet var juridiskt korrekt är det omöjligt för mig att försvara och acceptera den här typen av beteende. Återtaget har berört majoriteten av våra sparare och principen ”lika för alla” måste gälla, säger hon till DI.

Ingrid Bonde berättar för DI att det var ett gemensamt beslut mellan henne och Skeberg som ledde fram till att han måste lämna bolaget. Hon avslöjar även att andra i företagsledningen bett om att få bli kontrollerade efter dagens händelse.

–Jag kan kvittera att nuvarande företagsledning bett mig kontrollera att det inte förekommit hos någon av dem och det har det inte heller gjort, avslutar Bonde för DI.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!