Åklagare: 51-åringen hade uppsåt

Mycket talar för att den åtalade 51-åringen fälls för mordet på Carolin Stenvall.


Åklagaren hävdar att den 51-årige man som står åtalad för mordet på Carolin Stenvall utanför Gällivare i september hade uppsåt att döda.

51-åringens advokat menar däremot att hans klients agerande kan förklaras av ett stresstillstånd.

Två vittnen hördes på förmiddagen och deras funktion var att vittna om den blodpöl som hittats på rastplatsen samt att 29-åringens bil funnits på platsen. Åklagaren menade också att det var klart att 29-åringen levde när hon sköts.

Efter det var det dags för pläderingar och åklagaren gick hårt emot 51-åringen.

– Hans uppgifter är vaga, oklara, undanglidande och motsägelsefulla, och han har bara gått med på vad han tvingats erkänna av den tekniska utredningen, sade kammaråklagare Anette Ölmbro.

Hon sade att hans uppgift om upprinnelsen till händelsen vid Stenbro rastplats den 12 september möjligen fått visst stöd genom vittnesuppgifter som kommit fram under rättegången. Men i övrigt är hans uppgifter om vad som hänt vid Stenbron inte trovärdiga, ansåg Anette Ölmbro.

Åklagaren hävdade att 51-åringen inte kunnat återge dispyten på Stenbron eller vad det var som kvinnan reagerade mot i hans bilkörning.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse

– Mannen har handlat tvärtemot en människa med goda avsikter, sade Anette Ölmbro och betonade att kvinnan tvingats utstå ett långdraget lidande.

– Vi ifrågasätter starkt mannens uppgifter om vad som hänt. Men vi kan slå fast att kvinnan inte frivilligt lagt sig i bagageutrymmet. Han har därmed gjort sig skyldig till människorov, sade Anette Ölmbro.

Hon sade vidare att mannen visat en total giltighet för kvinnan.

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck ansåg att 51-åringen ska dömas både för mord och människorov, alternativt grovt olaga frihetsberövande.

Det straff åklagarna yrkar på är att 51-åringen ska dömas till livstids fängelse.

51-åringen var stressad

Hans advokat Leif Gustafsson inledde därefter sin plädering, och sade att åklagarna felaktigt "sablat ned" på 51-åringens trovärdighet.

Han sade att 51-åringens berättelse om händelsen vid Stenbron kanske förklaras av att han hamnat i ett stresstillstånd.

– 51-åringen har sedan häktningen av honom i oktober hållit fast vid en och samma version av vad som hänt, sade advokaten.

– Jag anser att 51-åringen ska dömas för det han erkänt, för i hans värld var den 29-åriga kvinnan död vid den tidpunkt han lastade in henne i sin bil vid Stenbron.

51-åringen har enbart erkänt vållande till annans död och brott mot griftefriden. Därmed skulle också straffet bli avsevärt mildare än livstids fängelse.

Advokaten framhöll att 51-åringens berättelse stöds av vittnet som hört två skott avlossas på kvällen den 12 september i riktning mot 58:ans rastplats.

– När han drog ut kroppen där var han övertygad om att hon var död, sade advokaten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!