Dråpmisstänkt läkare häktad

Kvinnan ska hållas häktad i en vecka.


SOLNA. Ett stort medieuppbåd väntade utanför rättssalen när häktningsförhandlingen mot den mordmisstänkta barnläkaren inleddes bakom stängda dörrar klockan nio på morgonen, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Nu har kvinnan häktats, på sannolika skäl misstänkt för dråp.

Läkaren får sitta kvar i häktet i en vecka. Det är den tid som rättens ordförande bedömer att åklagaren behöver ha på sig för att kunna hålla de ytterligare förhör som behövs. Förhör ska hållas med den undersköterska som jobbade tillsammans med läkaren den aktuella dagen den 20 september förra året.

Det är det rättsmedicinska utlåtandet som ligger till grund för brottsmisstanken, enligt rättens ordförande. Enligt detta ska spädbarnet ha fått en för hög dos av det narkotikaklassade preparatet tiopental och morfin.

– Det mest sannolika är att det var läkaren som gav den höga dosen, sade rättens ordförande Lars Lindström.

Åtal ska vara väckt senast den 13 mars klockan 11, alltså om en vecka. Det betyder i praktiken att häktningen av läkaren ska omprövas då.

Dråp innebär enligt brottsbalken ett "uppsåtligt dödande" men är inte att betrakta som mord eftersom det är "mindre grovt" eller kan ses som mindre grovt på grund av "de omständigheter som föranlett gärningen".

Straffet för dråp är fängelse i lägst sex och högst tio år.

Läkaren förnekar att det finns sannolika skäl att brott begåtts över huvud taget och allra minst att hon skulle ha begått det. Hon anser, enligt advokaten, att de men hon lider av häktningen överväger åklagarens skäl för att hålla henne frihetsberövad.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!