Krav på riktlinjer för vård av döende

Socialstyrelsen har kallat till möte med parterna inom sjukvården.


Socialstyrelsen tar nu initiativ för att se om det behövs tydligare riktlinjer för vård i livets slutskede. Ett möte med samtliga aktörer inom sjukvården ska snabbinkallas.

Representanter för Läkarförbundet, Svenska Läkaresällskapet, Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening ska bjudas in för att se om de gamla riktlinjerna från 1992 behöver ersättas, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi ska förutsättningslöst fråga dem vad professionen vill ha. Är de nuvarande reglerna tillräckliga? Ska nya tas fram? Och i så fall vilka, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till SvD.

Bakgrunden är brottsutredningen mot en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Gripandet av läkaren har skapat oro bland vårdpersonal, som efterlyst tydligare regler.

Statens medicinsk-etiska råd har i ett brev till socialminister Göran Hägglund begärt nya riktlinjer, men ministern har hittills sagt nej med motiveringen att de riktlinjer som gäller i dag räcker till, och att det är svårt att detaljreglera så svåra etiska frågor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.