Onsdag 8 Dec
Stockholm

EU-parlamentet kan stoppa Acta

Det hårt kritiserade handelsavtalet Acta måste godkännas av EU-parlamentet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det framgår av ministerrådets svar till den svenske parlamentarikern Jens Holm (v).

Förhandlingarna om det nya handelsavtalet Acta förs mellan USA och EU och flera andra länder. Förhandlingarna är än så länge hemliga även om vissa detaljer läckt ut. Kritikerna av avtalet hävdar att det kommer att leda till att tullpersonalen ska tillåtas gå igenom datorer och mp3-spelare i jakten på upphovsrättsskyddade filer.

Acta-avtalet har därför jämförts med den svenska FRA-lagen och fildelningslagen Ipred.

Men i ett svar från ministerrådet har Jens Holm fått besked om att ett eventuellt avtal måste godkännas av EU-parlamentet.

"Ledamoten kan vara säker på att parlamentet kommer att delta i slutandet av avtalet i enlighet med relevanta bestämmelser i fördraget", skriver rådet.

Det intressanta är att rådet skriver att vi i EU-parlamentet ska vara med och fatta beslutet om Acta. Vi har alltså chansen att stoppa Acta om det blir så dåligt som det verkar, skriver Holm på sin blogg.

Acta står för Anti-Counterfeiting Trade Agreement. EU-kommissionen har hand om förhandlingarna för EU-ländernas räkning.

Holm har nu i ett brev till handelsminister Ewa Björling krävt mer öppenhet och information om Acta-förhandlingarna, inklusive utkastet till handelsavtal.

Delar av den svenska riksdagen har givits insyn i förhandlingarna, men har tystnadsplikt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Olika bud om Acta