Tullen kan få genomsöka din mp3

Kanada vill införa undantag för mp3-spelare - men de har fått många länder mot sig.


Tullen kan få rätt att genomsöka din resväska och även din mp3-spelare efter piratkopior. Frågan är fortfarande öppen men Kanada har sagt nej, och detta oroar flera länder.

Acta är en internationell överenskommelse med syftet att förhindra brott mot upprättshovslagen. Det handlar allt från märkeskopierade jeans och väskor till filmer och musikfiler och en stor fråga är den om hur långt tullen ska få lov att gå i jakten på upprättshovsskyddade produkter.

Förhandlare från Kanada anser att enskilda resenärer ska omfattas av ett undantag. Och, som juridikprofessorn Michael Geist skriver, slippa "Ipod-genomsökande gränsvakter".

Flera länder anser dock att Kanadas förslag skulle sända ut fel signaler - som vore det okej att köpa piratkopierade varor.

Man oroar sig dessutom för att det skulle kunna skapa en "privatimport av piratkopierad medicin", skriver Hans Rosén på DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Olika bud om Acta
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.