Så här ser internetcensuren ut i världen 2009

"Det finns en politisk vilja att försämra internet som kommunikationsväg."


Ipred. FRA-lagen. Datalagringsdirektivet. Telekompaketet. Acta-förslaget. Internet 2009 attackeras av politiska lagar som vill förhindra olagligheter. Men till vilken grad inskränker det vår yttrandefrihet?

Censuren av internet är inte förbehållet totalitära stater. Kina och Iran är två länder som ofta får utstå intensiv kritik. Men nu ökare censuren i demokratiska länder som värnar om yttrandefriheten.

–Vi har kritiserat Kina, och med rätta. Men vi får inte gå samma väg, det strider mot allt vad yttranderätt och personlig integritet heter, säger EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (v) till DN.

Enligt Dagens Nyheter ökade censuren på internet i europa efter att EU:s justitiekommissionär 2007, Franco Frattini, krävde stopp för bombtillverkarsajter. Sedan dess har förslagen haglat in.

–Tyvärr handlar det inte om okunnighet. Det finns en politisk vilja att försämra internet som kommunikationsväg, säger Eva-Britt Svensson till DN.

Men Ian Brown på Oxford Internet Institute, som kartlagt nätcensuren i 40 länder över hela världen tillsammans med universiteten Harward, Toronto och Cambridge i projektet ”Open net initiative”, är tudelad inför framtiden.

–Jag tror att trycket kommer att öka på regeringar från olika intressegrupper, som vill blockera olika typer av innehåll. Men på samma gång skulle det inte alls förvåna mig om, inom en 5–10-årsperiod, de europeiska domstolarna finner filtreringen oförenlig med yttrandefriheten enligt konventionen om mänskliga rättigheter, avslutar Ian Brown för DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!