Coca-Cola-reklam fälld - igen

- 20/03/2009, 09:09 -

Marknadsföring för drycken Coca-Cola Zero har åter fällts av Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam.

Grabbig ton, medger Coca-Cola om sin reklam för drycken Zero på hemsidan. Men nu fälls den som könsdiskriminerande med motiveringen att kvinnor framställs som "rena sexobjekt".

Inför Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam (ERK) försvarar Coca-Cola sig med att den påhittade kvinnofiguren på hemsidan "är klädd i jeans och topp enligt gängse mode". Anmälare har vänt sig mot att kvinnan, om ett antal frågor besvaras rätt, plötsligt står bredvid en säng i bara trosor och behå. Det kommenteras inte av Coca-Cola, som däremot upplyser om att kampanjen ska ge en föreställning om hur livet borde vara.

Anmälarna tar upp att detta bekymmersfria liv handlar om sex utan förspel, medan företaget hänvisar till sådant som helger utan slut.

Coca-Cola medger att hemsidan är "grabbig i tonen" men anser att det inte förekommit någon kränkning. Man anser att "kvinnan framställs som en självständig person med självklar rätt att ställa krav i sin relation".

Etiska rådet håller dock inte med och anser att reklamen är kränkande för kvinnor i allmänhet. Dessutom konserverar den en otidsenlig syn på könsroller och är nedvärderande för både kvinnor och män.

Coca-Cola-reklamen för Zero har tidigare fällts för att den ansetts könsdiskriminerande. I december reagerade ERK på reklam där en kille halsar lite av drycken på ett snabbmatställe för att sedan dra därifrån i sällskap med fyra lättklädda damer.

Just lättklädda damer i marknadsföring är orsaken till att även företagen Falcon Euro Trading, Panos Emporio och Ringup får bannor av rådet.

Skrivet av: