Det råder splittring bland sverigedemokraterna i Dalarna.
Det råder splittring bland sverigedemokraterna i Dalarna. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

SD-topp petad - av sina partikamrater

Sverigedemokraten Marie Edenhager, distriktsordförande för Dalarna och Västmanland, har avsatts som gruppledare i landstinget - av sina partikamrater.


Fyra mandat

SD har fyra mandat i Landstinget Dalarna: Marie Edenhager gruppledare, Michael Bengts, Leksand, och Knut Scherman, Falun. En fjärde som valdes in som SD-ledamot är numera politisk vilde.

Marie Edenhager känner sig inte politisk hotad.

– Inte alls. Jag sitter i partistyrelsen och är ordförande för distriktet. Partiledningen har ett mycket stort förtroende för mig - och jag för dem. I distriktet är stödet också stort. Det finns ett fåtal medlemmar som inte gillar mig, säger hon till Dalarnas Tidning.

Det råder splittring bland Sverigedemokraterna i Dalarna. Marie Edenhager är Sverigedemokraternas distriktsordförande för Dalarna och Västmanland och hon är även ledamot i högsta partistyrelsen.

Tidigare i veckan avsattes hon som gruppledare av sina partikamrater i landstingets fullmäktige. De som ville ha bort henne var Michael Bengts från Leksand och Knut Scherman från Falun.

"Konfronterade dem"

Edenhager tror att anledningen till att hon petades är en händelse under ett landstingsfullmäktige tidigare i höst.

– Jag var sjuk och låg hemma. Jag tittade på webb-sändningarna från fullmäktigemötet och såg då att de gav stöd till förslag från en utesluten medlem. Så ska vi inte arbeta. Vi ska inte spela spelet med uteslutna medlemmar. Jag konfronterade dem om detta, säger Marie Edenhager till Dalarnas Tidning.

Avsätta sekreteraren

Bengts och Scherman vill enligt uppgift även avsätta partiets politiska sekreterare, Johanna Edenhager, som är Marie Edenhagers dotter.

– Men det kan de inte. Hon har en anställning reglerad i kollektivavtalet. Till och med 2014 har hon sitt uppdrag. De kan inte sparka henne bara för att hon är min dotter, säger Marie Edenhager, enligt Dalarnas Tidning.

Michael Bengts tycker att Edenhager har en för stor roll.

– Marie har alltför många uppdrag och vi anser att det finns en sundhet i att fördela ansvaret på fler, säger han till Dala-Demokraten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!