Fp kritiserar polisinfo i sexhärvan

Lotta Edholm upprörs av informationsbrist.


Skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) är upprörd över att skolförvaltningen i Stockholm inte fick någon information från polisen om att en anställd lärare åtalats i den stora sexköpshärvan.

"Varken skolledningen, utbildningsförvaltningen eller jag kände till polisens misstankar eller ens att åtal väckts mot mannen. Det var först när media hörde av sig till skolan som sanningen uppdagades. Hela hanteringen är i detta fallet fullständigt oacceptabel och absurd," skriver Edholm på sin blogg.

"När en lärare som undervisar barn åtalas för att ha köpt sex av minderårig så borde det åtminstone rendera ett samtal från polis eller åklagare," skriver Edholm vidare.

Om det är lagstiftningsbrister som ligger bakom den uteblivna informationen till förvaltningen vill Edholm se lagändringar.

Bara huvudmannen, en 40-årig affärsområdeschef, var närvarande när rättegången om den stora kopplerihärvan med unga och utsatta flickor inleddes i Solna tingsrätt, i dag. Han dolde sig under en blåvit handduk märkt Kriminalvården så länge det stora uppbådet fotografer kunde komma åt honom.

Hela den fortsatta förhandlingen ska hållas bakom stängda dörrar. Rådman Carin Wiklund Jörgensen hänvisar till bestämmelserna om sekretess när det gäller sexualbrott där enskilda och närstående kan skadas om uppgifter röjs.

Åklagaren vill ha mannen dömd för bland annat grovt koppleri och flera andra sexbrott, vilket mannen förnekar. Han erkänner bara sexköp.

Via olika chattforum ska han enligt åtalet ha kontaktat nio unga flickor, några under 18 år, som förmåtts delta i olika sexuella aktiviteter, bland annat gruppsex, i privata bostäder och på lyxhotell. Handbojor, piskor och liknande föremål har använts vid övergreppen. Det handlar om socialt utsatta flickor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!