Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Operatörerna oroas över internetcensur

- 28/03/2009, 15:05 -

Förslaget om att blockera spelsajter möter hårt motstånd.

Internetoperatörerna, Post- och telestyrelsen (PTS), Statskontoret, Hovrätten över Skåne och Blekinge är bara några. Såväl myndigheter som näringsliv räds över det statliga förslaget om att blockera utländska spelsajter på internet. Internetoperatörern Bahnhof kallar det "censur", medan PTS tror att förslaget hotar yttrandefriheten.

Förslaget kommer från den statliga spelutredningen, och är ute på remiss. På onsdag löper remisstiden ut och ska då ha inlämnat synpunkter om en kommande spelreglering. Det statliga filtret verkar däremot inte vara särskilt populärt:

– Ska staten bestämma vilka sidor som är lämpliga för folk att titta på? säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Svenska Dagbladet.

PTS befarar att "regleringen kan medföra inskränkningar i enskildas yttrandefrihet", och frågar sig varför laglig verksamhet ska blockeras när staten inte filtrerar bort olagliga sajter. Medan hovrätten kallar förslaget för "oproportionerligt" och är rädd för att en blockering av spelsajter längre fram skulle resultera i krav på att även andra sajter blockeras.

"Det måste särskilt beaktas att någon liknande reglering inte genomförts på något annat område inom svensk rätt. Således finns inga regler om blockering av till exempel webbplatser där barnpornografiska bilder tillhandahålls, där köp av sexuella tjänster eller narkotika förmedlas eller där instruktioner för tillverkning av vapen lämnas", skriver hovrätten i sitt remissvar, enligt Svenska Dagbladet.

Skrivet av: