Operatörerna oroas över internetcensur

Förslaget om att blockera spelsajter möter hårt motstånd.


Internetoperatörerna, Post- och telestyrelsen (PTS), Statskontoret, Hovrätten över Skåne och Blekinge är bara några. Såväl myndigheter som näringsliv räds över det statliga förslaget om att blockera utländska spelsajter på internet. Internetoperatörern Bahnhof kallar det "censur", medan PTS tror att förslaget hotar yttrandefriheten.

Förslaget kommer från den statliga spelutredningen, och är ute på remiss. På onsdag löper remisstiden ut och ska då ha inlämnat synpunkter om en kommande spelreglering. Det statliga filtret verkar däremot inte vara särskilt populärt:

– Ska staten bestämma vilka sidor som är lämpliga för folk att titta på? säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Svenska Dagbladet.

PTS befarar att "regleringen kan medföra inskränkningar i enskildas yttrandefrihet", och frågar sig varför laglig verksamhet ska blockeras när staten inte filtrerar bort olagliga sajter. Medan hovrätten kallar förslaget för "oproportionerligt" och är rädd för att en blockering av spelsajter längre fram skulle resultera i krav på att även andra sajter blockeras.

"Det måste särskilt beaktas att någon liknande reglering inte genomförts på något annat område inom svensk rätt. Således finns inga regler om blockering av till exempel webbplatser där barnpornografiska bilder tillhandahålls, där köp av sexuella tjänster eller narkotika förmedlas eller där instruktioner för tillverkning av vapen lämnas", skriver hovrätten i sitt remissvar, enligt Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

1 timme sedan
Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.