Tre agerar efter Ipredavslöjande

Säljarbeteendet riskerar att undergräva förtroendet för staten.


Tre och Telia reagerar helt olika på Nyheter24:s avslöjande om att deras säljare vilseleder kunder om hantering av personuppgifter. Medan Tre kommer att följa upp sina riktlinjer, förnekar konkurrenten Telia problemet och kommer inte att vidta några åtgärder.

I går avslöjade Nyheter24 att säljare på två av de åtta största svenska bredbandsoperatörerna, Tre och Telia, vilseleder i kundsamtal om den nya Ipredlagen. Säljarna fick frågan om telekombolagen kan tvingas lämna ut personuppgifter om kunder efter polisanmälan från rättighetsinnehavare och domstolsbeslut vid misstanke om upphovsrättsbrott. Telias och Tres säljare garanterade att fildelande kunders identiteter inte röjs helt i strid med Ipredlagen och bolagens riktlinjer.

Efter granskningen kommer Tre att se till att kunder får korrekt information i fortsättningen.

– Vi som företag har tydliga riktlinjer för vad vår personal ska säga om Ipredlagen och det är de riktlinjer som branschen tagit fram gemensamt inom ramen för IT-företagen. Det är dock helt uppenbart att den säljare som Nyheter24 spelat in inte följer de riktlinjerna, så vi kommer att ta en vända till med personalen på försäljning och kundservice och påminna dem om vad som gäller, Erik Hörnfeldt, presskontakt på Tre, till Nyheter24.

Konsumentverket, som arbetar intensivt mot vilseledande marknadsföring, meddelade att myndigheten kan agera i fall där kunder tecknar abonnemang på felaktig information. Telia har inte lyckats lyssna på Nyheter24:s inspelade samtal med säljaren, men poängterar att bolaget efter föreläggande från domstol lämnar ut kunduppgifter.

– Konsumentverkets kommentar är mycket generell. De har ej framfört synpunkter till oss om det aktuella fallet varför det i dagsläget inte är aktuellt att vidtaga några åtgärder. Att vi följer svensk lagstiftning är självklart och inte något som särkilt måste påpekas i samtal med kunder, skriver Teliasonera i en kommentar.

Riksdagsledamoten Johan Linander (c), som sitter i justitieutskottet, tror att Telias vilseledande i längden undergräver förtroendet till staten.

– Ja, det riskerar det att göra. Självklart gäller Ipredlagen för alla operatörer. Och det är klart att detta även gäller för Telia, säger han till Nyheter24.

Lyssna på säljsamtalen med Tre och Telia nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.