LO-basen ser över uppdragen

Wanja Lundby-Wedin ångrar att hon inte krävde avtalshandlingar.


LO-chefen Wanja Lundby-Wedin ångrar att hon inte krävde AMF-vd:ns avtal på bordet.

Nu kommer hon att städa bland sina många uppdrag.

Efter lång tystnad har LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin nu valt att kommentera turerna i AMF:s styrelse. I ett pressmeddelande konstaterar hon att hon borde krävt en vidare granskning av det guldkantade pensionsavtalet med AMF:s förre vd Christer Elmehagen.

"Jag är arg och besviken över att det tydligen finns tidigare hemliga papper inom AMF som ger en annan bild av vd:s ersättningar än den jag fått i styrelsen. Jag ångrar samtidigt att jag inte efterfrågade det avtal som ersättningskommittén hade träffat angående vd:s lön och pensionsvillkor", skriver hon.

Hon skriver också att hon reagerat på summan för pensionsinbetalningarna i årsredovisningen och att hon ifrågasatt dem men accepterade förklaringen att det var en effekt av tidigare avtal. Hon konstaterar också att hon nu måste prioritera bland sina många uppdrag.

Många i LO-leden är besvikna över att Wanja Lundby-Wedin släppt igenom det omtalade pensionsavtalet till AMF:s förre vd. Men ordförandena i LO-förbunden ligger hittills lågt och hänvisar till den utredning som AMF dragit i gång kring turerna i styrelsen.

Kenneth Björkman, LO-distriktets ordförande i Skåne, sa tidigare i dag att han tycker att Lundby-Wedin bör avgå.

– Man kan ju välja att avgå och hitta andra utmaningar, sa han till TT.

Partikamraten Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas gruppledare, ger inget helhjärtat stöd till Lundby-Wedin. Han bedömer att AMF:s interna utredning kommer att bli avgörande för hennes framtid.

– Ja, eftersom Wanja hävdar så hårt att hon är förd bakom ljuset så är den väldigt viktig. Klon nu är om det förekommit saker som man kan betrakta som på gränsen till kriminellt, att man fört styrelsen bakom ljuset, säger han.

TT: Om så inte är fallet?

– Ja då får hon rannsaka sig själv.

AMF:s utredning om turerna i styrelsen ska bli klar så fort som möjligt. AMF:s styrelseordförande Göran Tunhammar räknar med att den ska bli klar till helgen, men knappast tidigare än så.

– Det tidigast teoretiskt möjliga är fredag eftermiddag. Och senast måndag morgon, säger Tunhammar.

Det betyder också att AMF:s styrelse med stor sannolikhet kommer att sammanträffa under helgen, antingen i styrelserummet eller per telefon.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!