AMF kräver 20 miljoner av Elmehagen

"Jag har själv inga planer på att avgå."


I kväll höll LO presskonferens i deras högborg på Norra Bantorget i centrala Stockholm. Anledning: generösa bonussystem och pensionsavtal hos toppchefer inom AMF Pension har föranlett en vild kritik mot bland annat Wanja Lundby-Wedin som både är ledamot i AMF Pensions styrelse men också ordförande för LO.

AMF:s styrelse meddelade att den anser sig ha blivit vilseledd i pensionshärvan och kräver pengar tillbaka från förre vd:n Christer Elmehagen.

Sammantaget kan kravet på Elmehagen handla om mer än 20 miljoner kronor.

– Vi är överens om att vi ska kräva tillbaka pengarna, sade Wanja Lundby-Wedin sent på söndagskvällen till media.

Wanja Lundby-Wedin är märkbart upprörd över det faktum att Christer Elmehagen och AMF:s tidigare vice vd Ingvar Skeberg flyttade sina pensioner när de fick reda på att AMF Pension kommer att göra ett återtag, vilket innebar att pensionärer förlorade 150 - 200 kronor per person och månad.

I ett pressmeddelande drar styrelsen slutsatsen att "inbetalningarna till Christer Elmehagens pension ... varit för stora och överensstämmer inte med anställningsavtalets intentioner. Hur detta har kunnat inträffa är föremål för fortsatt utredning".

Wanja Lundby-Wedin förklarar, under presskonferensen, att Elmehagens pensionsavtal är oerhört komplicerat. Vilket så klart är olyckligt. Hon upprepar det hon tidigare sagt om sin egen skuld.

–Samtidigt som jag känner mig vilseledd och förd bakom ljuset borde jag själv ha varit mer enveten.

Ur revisorernas utredning framkommer det att beslut om pensionsavtal och utbetalningar har kringgått bolagets ansvariga organ. Runt detta kommer det mycket frågor men inga svar. Bland annat står det i årsredovisningen att de 770 000 kronor i månaden som Christer Elmehagen fick var kompletteringar från gamla pensionsavtal. Något som inte stämmer.

Men vem har skrivit in det i årsredovisningen och varför?

–Det kan jag inte svara på. Det här håller fortfarande på att utredas.

Den interna utredningen väntas bli klar i slutet av veckan.

Wanja Lundby-Wedin avslutar med att ge en personlig berättelse om sig själv.

–Sedan 1972, när jag arbetade som undersköterska på Danderyds Sjukhus, har jag varit fackligt aktiv. Mina ambitioner har sedan dess alltid handlat om rättvisa. Jag vill fortsätta jobba för rättvisa. För medlemmarnas bästa. Därför vill jag vara med och se till att Näringslivets toppar inte får alltför generösa bonusar och löner. Därför har jag själv inga planer på att avgå, sade hon vid slutet av presskonferensen, sent på söndagskvällen i LO-borgen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!