LO Skåne: Lundby-Wedin bör avgå

"Mitt förtroende för henne är lika med noll."


Kenneth Björkman, ordförande för LO Skåne, fackförbundets tredje största distrikt, vill att Wanja Lundby-Wedin avgår.

– Mitt förtroende för henne är lika med noll. Man borde se sig om efter något annat, säger han till Expressen.

Han tycker inte att Lundby-Wedins förklaringar av det inträffade är tillräckliga.

– I den ställningen borde man veta bättre. Detta kan inte missuppfattas. Hon har ju haft allting i sin hand och har skrivit på detta i årsredovisningen.

Wanja Lundby-Wedin är ordförande i LO och ledamot i AMF Pensions styrelse. Där godkände hon vd:n Christer Elmehagens mångmiljonpension.

AMF:s styrelseordförande Göran Tunhammar säger dock att Lundby-Wedin inte tidigare sett två dokument som bolagets revisorer nu ska granska.

– Ja, det har hon med all säkerhet inte gjort. Det här är några av de dokument som sändes ut till styrelsen för några dagar sedan inför ett extramöte, då vi enades om att låta våra externa revisorer med hjälp av experter gå igenom alla förhållanden kring Christer Elmehagens pension, säger Göran Tunhammar till Sveriges Radios Ekot.

Lundby-Wedin har lyft fram de två dokumenten och hävdat att hon aldrig sett dem. Enligt henne kan de ha betydelse för att Elmehagens pension blev så dyr.

Lundby-Wedin hävdade också att ersättningskommittén, där LO:s dåvarande avtalssekreterare Erland Olauson och Lennart Nilsson från Svenskt Näringsliv ingick, inte fick behandla frågan om den höjda pensionsersättningen till Elmehagen.

Men detta tillbakavisar Göran Tunhammar. Han säger att ersättningskommittén behandlade frågan.

Wanja Lundby-Wedin är dock inte ensam om att tycka att informationen om Christer Elmehagens AMF-pension var knapp.

Ebba Lindsö, som satt i styrelsen vid samma sammanträde som Wanja Lundby-Lundin, anser att beslutet egentligen inte fattades av styrelsen.

– Det var ett beslut som togs av ersättningskommittén. Styrelsen fick en kortfattad redogörelse från ordförande utan att några siffror nämndes. Vi fick veta att det i princip var en förlängning av det befintliga avtalet, säger Lindsö till Göteborgs-Posten på nätet.

Lindsö var vd för Svenskt Näringsliv vid tidpunkten för AMF:s styrelsemöte och var representant för arbetsgivarorganisationen.

–Jag ställde frågor om nivåer, men fick inget tillfredsställande svar, säger Lindsö.

Hon följde sedan aldrig upp frågan eftersom hon kom att sitta ganska kort tid i AMF:s styrelse.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!