Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dömda i Tyskland - friade i Sverige

- 06/10/2008, 08:22 -

Vattenfall stämdes av Greenpeace för falsk marknadsföring.

Förra året stämde miljöorganisationen Greenpeace Vattenfall. Anledningen var att Vattenfall påstår sig vilja bli koldioxidfria. Greenpeace menar att det är vilseledande marknadsföring.

Kontroversen rör framför allt Vattenfalls pilotanläggning för kolkraft i Tyskland. Den tillämpar en teknik som kallas för CCS. Det står för Carbon Capture and Storage vilket betyder koldioxidavskiljning och lagring.

Som bäst kommer den att reducera utsläppen med upp till 99 procent jämfört med i dag – en omfattande förbättring. Men inte koldioxidfri, anser tysk domstol.

Dessutom är det ett mål som i så fall uppnås först 2050 – om 40 år.

I Tyskland förbjöds Vattenfall av Berlins domstol att använda ordet "koldioxidfri" om sin testanläggning. Termen är vilseledande anser domstolen. Bryter de mot förbudet måste bolaget varje gång betala upp till 2,5 miljoner i böter. Betalar de inte blir det fängelse för Vattenfalls direktörer.

Även i Sverige stämde Greenpeace Vattenfall – men förlorade. Skälet var enligt domstolen att det inte är olagligt att påverka allmänhetens värderingar.

– Domen visar att man som ett storföretag får ljuga hur mycket som helst om vad som helst i sin öppna marknadskommunikation så länge lögnerna inte är direkt kopplade till försäljningen av en specifik vara, säger Greenpeaces generalsekreterare Lennart Daléus på deras egen hemsida.

– Det är således fritt fram att på sin hemsida ljuga om barnarbete, giftiga produktionsprocesser och miljöskador och så vidare, fortsätter han.

Se reklamfilmen för Vattenfalls nya kampanj:

Skrivet av: