Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stockholmsskolor utsatta för nazistklotter

Cybergymnasiet i Stockholm.
1 av 3

Cybergymnasiet i Stockholm.

SUF Stockholm

Vasa Real i Stockholm.
2 av 3

Vasa Real i Stockholm.

Privat

Vasa Real i Stockholm.
3 av 3

Vasa Real i Stockholm.

Privat

Nyheter | 10/03/2014 10:40

UPPDATERAD. Under måndagnatten blev två skolor i Stockholm utsatta för klotter som föreställde svastikor och ord som "judeäckel".
– De gömmer sig bakom den rosa färgen men det här är hardcorenazister, säger Cybergymnasiets vd, Marlene Terkowsky, till Nyheter24.

STOCKHOLM. Natten till måndag blev två gymnasieskolor i Stockholm utsatta för en nazistattack. På Cybergymnasiet och Vasa Real, som har ett judiskt högstadium som består av tre klasser, hade någon klottrat flera hakkors och skrivit "judeäckel" på tegelväggen vid ingångarna till skolorna.

Cybergymnasiets vd, Marlene Terkowskymenar att man är en av de skolor i Stockholm som har mest multikultur och att det är något de är mycket stolta över det.

Hur känns det att det här har hänt på er skola? 

– Det är skit, om man får uttrycka det så. Vi har en av Stockholms mest multikulturella skolor och ungarna älskar att vara här och de upplever att de upptäcker världen här. De upplever själva att skolan står för religionsfrihet. Jag tycker att det är jättetråkigt att det här händer, men det är en strömning i tiden. Cybergymnasierna är fantastiska förebilder för hur vårt moderna, nya svenska samhälle ser ut, säger Marlene till Nyheter24. 

Tror du att den profil Cybergymnasiet har kan vara en anledning till att just ni har blivit utsatta?

– Ja, jag tror det. Jag tycker att vi har ett rykte om att vara en del av vårt nya Sverige, med välintegrerad verksamhet. Och vi är jättestolta över det. Då händer det här. Även Vasa Real har också en bra blandning, har jag för mig, som representerar många olika bakgrunder.

Hur har eleverna reagerat i dag?

– De är inte fullt så uppmärksammade på det här, de rycker på axlarna och säger "idioter". Jag tror dock att en del av våra elever tycker att det här är jättetråkigt. 

Har ni haft tidigare problem med det här tidigare?

– Nej, inte alls. Vi är över huvud taget en klotterfri skola. 

Vad kommer hända nu?

– Vi håller på att ta bort allt nu och kommer att kolla läget med våra elever, men de rycker mest på axlarna. Våra elevstödjare som vi har går runt och kollar, och kommer sätta in åtgärder om det behövs. Sådana här saker motiverar våra elever att aktivt bidra i kampen mot rasism. Jag är jätteglad och stolt över det.

De som utförde attacken har även undertecknat med "1488". 1488 är ett vit makt-uttryck där 14 står för de "de 14 orden" som är "We must secure the existence of our people and a future for white children" och 88 står för "Heil Hitler". 

– Det är riktigt nazistiskt, säger Marlene Terkowsky till Nyheter24 och fortsätter:

– De gömmer sig bakom den rosa färgen, men det här är hardcorenazister.

Uppdatering 15.55:

Under måndageftermiddagen har Fredrik Reinfeldt uttalat sig om nazistattackerna i Malmö natten till söndag samt om dagens attacker mot Stockholmsskolorna. 

– Förekomsten av nazism och rasism smutsar ner mycket av det som många tycker är bra med Sverige. Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle där alla känner sig välkomna och där alla har rätt att uttrycka sin åsikt, skriver Reinfeldt i en skriftlig kommentar till 
Aftonbladet

– Det är nu viktigt att de som har utövat våld ställs till svars. Vi måste markera tydligt mot alla som använder eller förespråkar hot, våld och hat som grund för politisk påverkan. Vi har alla ett ansvar för att inte föra in hatet i svensk politik.  Vi bör möta extremister med att i stället levandegöra demokratin och debatten och möta de samhällsproblem som finns med konkret politik, fortsätter han.