Åklagaren tror inte på resning för Quick

Åklagaren Christer van der Kwast har svårt att se att den morddömde Thomas Quick ska kunna få resning.


Åklagaren Christer van der Kwast har svårt att se att den morddömde Thomas Quick ska kunna få resning. Då måste nya sakuppgifter fram, anser han.

–Det som nu hänt har blivit ett såpaspektakel. Jag räknar med att domstolarna kommer att hålla huvudet kallt och att det inte blir någon resning, säger han till Svenska Dagbladet efter de uppmärksammade tv-programmen där Quick tog tillbaka sina erkännanden.

Quick är dömd för åtta mord och han har erkänt att han mördat långt över 20 människor i Sverige, Norge och Finland.

van der Kwast menar att några nya sakuppgifter inte kom fram i tv-programmen, bortsett från att Quick tog tillbaka de tidigare erkännandena.

Att Quick kan ha fått narkotikaklassade bensodiazepiner under utredningen tror åklagaren inte haft någon betydelse för utgången.

–Det tror jag inte. Visst har en del varit på tok, men sedan lämnar han en del detaljer som inte går att bortförklara, säger van der Kwast.

På frågan om varför Quick har ändrat sig, svarar åklagaren:

–Det är en näraliggande tanke att han vill ut. Jag skulle inte heller bli förvånad om det har med pengar att göra. Skulle han bli frikänd kan han få skadestånd. Jag har varit med om tidigare att han försökt att tjäna pengar på sina berättelser.

Se och hör Thomas Quick morra

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.