Genmodifierat säljs i hemlighet

Handlare och leverantörer har tappat kontrollen över produkterna.


Julmaten som nu köps som aldrig förr kan vara genmodifierad utan att svenskarna känner till det. Trots krav på märkning säljs matvaror fulla med genmodifierade råvaror i de svenska matbutikerna. Varken leverantörer eller handlare kan garantera att maten inte är genmodifierad.

Om maten innehåller mer än 0,9 procent av en genetiskt modifierad organism (GMO) måste det framgå på förpackningen, enligt svensk och europeisk lagstiftning. Men Livsmedelsverket har hittat åtskilliga undantag.

– När vi kontrollerade olika varor hittade vi bland annat en bakmix som innehöll 35 procent genmodifierade råvaror utan att paketet var märkt, säger Johanna Eriksson, livsmedelsinspektör i Kalmar och en av dem som deltog i undersökningen, till Sydsvenskan.

Visserligen drog företaget snabbt in produkten när nyheten uppdagades. Eriksson har upptäckt stora kunskapsluckor hos handlarna.

– De visste inte vad GMO är och därför inte vad de skulle titta efter. Det var först när jag berättade för dem vad det är som de började förstå, säger hon.

Hon är inte den enda som är oroad. Zofia Kurowska, statsinspektör och författare till Livsmedelsverkets rapport, ser också kunskapsbristen.

– Ett annat problem är att det handlar om färdigpaketerade produkter som hamnar långt ner på risklistan när livsmedelsinspektörerna gör sina kontroller. De får i huvudsak ägna sig åt hygienkontroller och se till att inga dåliga produkter når konsumenterna. Det vet tillverkarna också och därför kan de sälja in GMO-produkter som borde märkas om de alls skulle finnas på affärshyllorna, säger hon till Sydsvenskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.