Lejd yxmördare blir kvar i fängelse

Slog ihjäl man mot betalning 1996.


En livstidsdömd som 1996 mot betalning slog ihjäl en man med yxa i Norrtälje får inte sitt straff tidsbestämt.

Detta efter beslut i Örebro tingsrätt på onsdagen.

Mannen fick betalt av offrets hustru för att slå ihjäl hennes make då hon påstod att denne misshandlade henne och de gemensamma barnen. Maken sövdes först ned av hustrun och slogs sedan ihjäl med flera yxhugg när han sov i sin säng medan barnen sov i rummet bredvid. Kroppen paketerades och dumpades under en gran på Rådmansö.

Den nu 37-årige yxmördaren och den dödes hustru dömdes till livstids fängelse. Hustrun fick för ett år sedan sitt straff tidsbestämt till 21 år av Högsta domstolen.

Mannen har fått diagnosen personlighetsstörning med paranoida, narcissistiska och antisociala drag. Örebro tingsrätt konstaterar att mannen bedömts ha en medelhög risk för återfall i grov brottslighet även om han under de senaste åren gått igenom en positiv utveckling.

Han har i stort sett skött sig i fängelset och har studerat på högskolenivå med goda resultat, vilket talar till hans fördel.

Men eftersom återfallsrisken är svårbedömd och straffvärdet för mordet är mycket högt kan hans straff inte tidsbestämmas nu, anser tingsrätten. Hans brott har ett straffvärde på 24 år, det längsta tidsbestämda straff som HD vill se för de allra svåraste livstidsfallen. Det betyder att 37-åringen tidigast kan bli fri om tre år, när han avtjänat 16 år som är två tredjedelar av det längsta tidsbestämda straffet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.