Nu håller polisen förhör med personerna som skrev
Jimmy Durmaz blev hotad efter sin insats i fotbolls-vm. - Foto: Maja Suslin/TT/Alastair Grant/AP/TT

Efter hoten mot Jimmy Durmaz – polisen håller förhör

Jimmy Durmaz hoppade in för Sverige mot Tyskland i VM-matchen den 23 juli. Men match blev inte riktigt som Durmaz hade tänkt sig och efter fick han hot riktade mot sig på sociala medier. Nu förhör polisen några av personerna som skrev till Durmaz.


Den 23 juli ställdes Sverige mot Tyskland i gruppspelet av fotbolls-VM. Och Sverige lyckades få en riktig drömstart efter att Ola Toivonen tryckt in 1-0 i matchminut 32. Men allt eftersom att matchen gick så tog sig Tyskland allt mer in i bilden. 1-1 kom tidigt i andra halvlek efter mål av Marco Reus och forceringen från Tyskland fortsatte.

Sverige försökte desperat att stoppa Tyskland och i matchminut 74 byttes Jimmy Durmaz in istället för Viktor Claesson. Men matchen gick inte riktigt som Durmaz ville och efter att han gjort en vårdslös brytning utanför straffområdet kunde Tyskland trycka in 2-1 i minut 95. Och efter matchen haglade hat mot Durmaz in på sociala medier. Läs mer om det här.

Hatet eskalerade och totalt mottog Jimmy cirka två till tre tusen kränkande kommentarer efter matchen. Kommentarerna var inte enbart riktade glåpord utan både rasism och riktade hot avlöste varandra i kommentarsfältet. Men riktade hot var trots allt inte så många.

– Inte så många som man kanske hade kunnat tro i den första uppmärksamheten. Det är ett fåtal hot, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare, till Radiosporten.

Alla personer som skrev på Instagram var inte anonyma utan polisen har lyckats identifiera flertalet personer som man nu har börjat förhöra. 

– Vi har precis haft ett förhör idag och kommer ha ytterligare några i sommar, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare till Radiosporten.

Polisen är dock förtegna om hoten kommer att leda till något åtal. 

Efter hatet så tog flera kända profiler ställning mot hoten och hatet för att stötta Jimmy Durmaz. Men det var långt ifrån alla som stöttade Durmaz, bland annat gick Kristdemokraten Lennart Sacrédeus ut och anklagade hela landslaget för sexism efter att de ställt sig bakom Durmaz tal efter hoten.

Mitt under det brinnande VM-slutspelet hölls en manifestation för att stötta Jimmy Durmaz. Men manifestationen hade aldrig blivit av om det inte hade varit för hela spelartruppen som befann sig i Ryssland. Här kan du läsa mer om hur de räddade den.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt händelsen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

1 timme sedan
En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.