Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bonusar till spritchefer

Nyheter | 21/04/2009 09:02

Höga chefer på Vin & Sprit fick extra betalt för att fortsätta jobba.

Utförsäljningen av statliga Vin & Sprit blev en lyckad historia för ett trettiotal chefer. Enligt Dagens Industri på nätet betalades ett stort antal specialbonusar ut till toppersoner, bland annat ska företagets VD Bengt Baron fått nästan två miljoner kronor utöver övrig lön och ersättningar.

Bonusarna var, enligt Dagens Industri, så kallade "stay-bonusar" och skulle motivera nyckelpersoner att fortsätta jobba trots att företaget blivit sålt. Storleken på bonusarna var sex månadslöner var om de stannade minst tre månader efter att de nya ägarna tagit över.

– Det är alltid en svår situation när ett bolag är publikt till salu, och det gäller då att motivera medarbetare att fortsätta leverera bra resultat, säger Bengt Baron till Dagens Industri.

Enligt Dagens Industri ska beslutet om bonusarna fattats med regeringens och finansmarknadsminister Mats Odells (kd) godkännande.

Statliga Vin & Sprit, med Absolut Vodka som ett av de viktigaste varumärkena, såldes i mars 2008 till den franska spritjätten Pernod Ricard. Försäljningen var en del i regeringens vallöfte om att sälja ut vissa av de statliga mononpolen och inbringade 55 miljarder kronor till den svenska staten.

Skrivet av: