Piratdebatt kan ge EU-parlamentplats

Domarna mot de Pirate Bay-ansvariga engagerar många unga.


Domarna mot de Pirate Bay-ansvariga engagerar många unga och Piratpartiets medlemsantal växer med dunder och brak. Statsvetare tror att partiet har en chans i EU-parlamentsvalet - om de yngsta väljarna orkar rösta.

Piratpartiet demonstrerade mot domen mot de ansvariga för fildelningssajten Pirate Bay i Stockholm, Karlstad och Lund på lördagen. Nästa delmål för partiet är nu att väljas in Europaparlamentet vid valet den 7 juni. Sedan domen kom har partiets medlemstal ökat kraftigt till drygt 21 000 på lördagseftermiddagen, enligt partiets egna uppgifter om sitt medlemstal. Samtidigt är ungdomssektionen Ung Pirat, med nästan 10 000 medlemmar, större än alla riksdagspartiernas ungdomsförbund.

– För att komma in i europaparlamentet måste partiet få minst fyra procent och då behöver man de unga förstagångsväljarna. I förra Europaparlamentsvalet låg dock valdeltagandet bland dessa på låga 27 procent. Men debatten som är nu kan engagera fler unga och höja valdeltagandet bland den ovanligt stora kullen av förstagångsväljare, konstaterar Henrik Oscarsson, docent i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

– Om de kan mobilisera sina mjuka sympatisörer till valurnorna den 7 juni kan valdeltagande gå upp i den här gruppen. Men det är långt kvar till fyra-procentsspärren, säger han.

Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge tror dock på sin sak.

– De här medborgarna har inte tidigare haft någon jättestor fråga som de kan engagera sig i. Det är inte så att politik inte engagerar ungdomar - det är så att förra generationens problem och politiska lösningar på de problemen inte engagerar ungdomar, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En till sjukhus efter krock med malmbil

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.