Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratdebatt kan ge EU-parlamentplats

Nyheter | 18/04/2009 19:44

Domarna mot de Pirate Bay-ansvariga engagerar många unga.

Domarna mot de Pirate Bay-ansvariga engagerar många unga och Piratpartiets medlemsantal växer med dunder och brak. Statsvetare tror att partiet har en chans i EU-parlamentsvalet - om de yngsta väljarna orkar rösta.

Piratpartiet demonstrerade mot domen mot de ansvariga för fildelningssajten Pirate Bay i Stockholm, Karlstad och Lund på lördagen. Nästa delmål för partiet är nu att väljas in Europaparlamentet vid valet den 7 juni. Sedan domen kom har partiets medlemstal ökat kraftigt till drygt 21 000 på lördagseftermiddagen, enligt partiets egna uppgifter om sitt medlemstal. Samtidigt är ungdomssektionen Ung Pirat, med nästan 10 000 medlemmar, större än alla riksdagspartiernas ungdomsförbund.

– För att komma in i europaparlamentet måste partiet få minst fyra procent och då behöver man de unga förstagångsväljarna. I förra Europaparlamentsvalet låg dock valdeltagandet bland dessa på låga 27 procent. Men debatten som är nu kan engagera fler unga och höja valdeltagandet bland den ovanligt stora kullen av förstagångsväljare, konstaterar Henrik Oscarsson, docent i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

– Om de kan mobilisera sina mjuka sympatisörer till valurnorna den 7 juni kan valdeltagande gå upp i den här gruppen. Men det är långt kvar till fyra-procentsspärren, säger han.

Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge tror dock på sin sak.

– De här medborgarna har inte tidigare haft någon jättestor fråga som de kan engagera sig i. Det är inte så att politik inte engagerar ungdomar - det är så att förra generationens problem och politiska lösningar på de problemen inte engagerar ungdomar, säger han.

Skrivet av: