Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Medier dömde "Reklammannen" direkt

- 23/04/2009, 13:40 -

Mediedrevet blåste hårt mot den misstänkte 38-åringen i går.

En helt vanlig dag förbyttes till en mardröm för en av landets mest framstående reklammän i Stockholm. Plötsligt var han anhållen. Misstänkt för att ha skjutit en man i huvudet och en kvinna i halsen i Gamla stan.

–Det är bara fruktansvärt. Jag hoppas bara att det ska vara fel, att det visar sig vara ett misstag, men tyvärr tyder inget på det, sa Reklamförbundets förra vd Pia Grahn Brikell till Dagens Media i går.

Hennes uttalande kan tyckas olyckligt då den prisbelönte reklamaren inte längre är misstänkt gärningsman. I dag dementerar Reklamförbundet påståendet och menar att det får stå för Brikell som privatperson.

"Förbundet hade aldrig godkänt ett uttalande av denna art", skriver de i ett pressmeddelande. Även Brikell ber i dag om ursäkt.

–Jag agerade som privatperson och som en vän i chock. Det borde jag inte ha gjort, säger hon till Resumé.

Men det är inte bara Brikell som dragit snabba slutsatser. Än värre är Realtid.se:s artikel: "Dragkamp om dottern tros vara motivet".

Artikeln bygger på en källa som påstår att ett "DNA-prov visat på att den skjutne greven är flickans biologiska pappa". Men innan artikeln skrevs florerade dessa rykten på ett av Sveriges mest välbesökta forum: Flashback.

Artikeln inleder med ett konstaterande: "En person från reklambranschen skjuter ner två personer på öppen gata i Gamla Stan."

Artikelförfattaren Bernt Hermele medger att just den formuleringen inte alls var bra.

–Nej, det där var ju inte någon klockren formulering. Det var illa. Slarvigt. Det borde vi ta och rätta till, säger Bernt Hermele till Nyheter24.

Men angående källan, som påstår att DNA-prov visat att den skjutne greven är biologisk pappa till reklamarens dotter, säger Hermele att de fått uppgifterna av en initierad källa.

–Vem är det som säger att det inte stämmer?

–Vi gjorde en bedömning utifrån vad källan sa och beslutade att publicera det, säger Bernt Hermele till Nyheter24.

Skottlossningen i Gamla Stan - bakgrund

Det var på tisdagskvällen klockan 17.28 som larmet kom in till polisens ledningscentral om skottlossningen som inträffade på Tyska stallplan, nära Storkyrkoskolans skolgård. 8-10 skott i snabb följd ska ha avverkats på platsen av en ensam gärningsman.

En man och en kvinna skadades allvarligt. Paret träffades av flera kulor. Mannen, som är en greve, sköts i bålen och i huvudet medan kvinnan skadades i halsen och ansiktet och de vårdas på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Kvinnans skador är lindrigare medan mannens tillstånd är allvarligt, men inte livshotande.

Skrivet av: