Onsdag 8 Dec
Stockholm

Det är inte bara Donald Trump som splittrar familjer – det gör vi med

Peggy Billefält menar att vi även i Sverige splittrar familjer.
Peggy Billefält krönika. Foto: TT/Nyheter24

Barn som skriker, hålls i läger och slits från sina föräldrar. Det som har uppdagats i USA har berört miljontals människor världen över, även svenskar. Men vi får inte glömma att även vi splittrar familjer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det har inte varit många ögon torra efter att det avslöjats vad som sker vid den mexikanska gränsen till USA. Barn så unga som 18 månader har skiljts från sina föräldrar och satts i läger – utan att veta när de får återse dem igen. 

Har du missat det som pågår just nu i USA? Då kan du läsa mer om det här.

USA:s president Donald Trump införde i april en nolltolerans mot illegal invandring via gränsen till Mexiko. Kritiken som kommit nu är att familjer splittras med liten chans att återförenas.

Miljontals människor världen över har engagerat sig i att se en förändring – även svenskar. Men vad som oroar mig är att vi glömmer att även Sverige splittrar familjer. 

I juli 2016 begränsades anhöriginvandring i Sverige rejält. Tidigare har det varit relativt enkelt att återförenas med en make, maka, barn under 18 eller ett adoptivbarn. Med den tillfälliga lagändringen gör det svårare för familjer att hålla ihop. 

Barn som har flytt till Sverige har rätt att återförenas med sin familj – OM de får beviljas tillfälligt uppehållstillstånd. MEN det krävs att personen inte bara kan försörja sig själv. De ska också kunna försörja barnet. 

Förutom lagändringen, som gäller till 2019, så finns det mer än ett exempel på när Sverige har svikit familjer. Mammor som utvisas medan pappan får stanna kvar, fruar som lämnas kvar med nyfödda medan maken utvisas och fosterföräldrar som slits från sina fosterbarn

Sverige stoltserar med att följa barnkonvektionen men precis som i USA så finns exempelexempel där  barnets bästa inte tas i beaktning.

Engagera dig! Skriv på namninsamlingar och gå på demonstrationer! Gråt och skrik – bli berörd! Men glöm inte bort att den verklighet som du ser på sociala medier är närmre oss än du kanske tror.

Läs också Peggy Billefälts andra krönikor: 

Idag är det Sveriges nationaldag – grattis ALLA svenskar

Därför har SVT:s Uppdrag granskning gjort bort sig – TOTALT

Jag vet varför Billy Fagerström mördade Tova Moberg 

Sätter vi in militären i förorten kommer det sluta med att fler dör

Saker rasister säger - och vad det egentligen betyder

Nemo det är inte synd om dig – du förgrep dig på ett barn

Det är helt sjukt att vi aldrig haft en kvinnlig statsminister

Vill du utvisa barn till döden så är du rasist – punkt slut

Kära killkompis – det du sa chockade mig

Snälla Snapchat – sluta möjliggöra för pedofiler och mobbare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela