EU vill ha mer makt över internet

Reding: USA har för mycket inflytande över internet.


Vem har mest makt över internet, och vem ska styra över cyberspejs i framtiden?

Internet Corporation for Assigned Names och Numbers (ICANN) är ett organ som i dag är med och konkurrerar om mest makt. Det är de som givit oss dommännamnen .com och .se och de som ser till att du kan surfa dygnet runt över hela världen. Och om du inte redan visste det styrs ICANN av den amerikanska staten.

När det gäller fråga två är det ännu osäkert. Men EU vill definitivt vara med och ta de viktiga besluten.

Detta gjorde EU-kommisionären Viviane Reding klart när hon nyligen satte ut ett videoinslag på sin webbsajt. I talet förespråkar hon ett nytt forum för internetfrågor som ska vara en öppen plats för alla världens länder. Hennes önskan är också att representanter från alla kontinenter skulle bilda en speciell G12-grupp.

Som det ser ut i dag har ICANN ett avtal med det amerikanska handelsdepartementet. Men detta kontrakt går ut den 30 september och Reding hoppas nu att EU ska kunna få mer inflytande. Men då måste ICANN först privatiseras helt, och detta är också något hon föreslår i sitt videotal, skriver the Guardian.

Se Vivianne Redings tal

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.