Torsdag 30 Jun
Stockholm

Delar från olycksplanet har hittats

Inga tvivel längre om att vrakdelarna som hittats i Atlanten kommer från det saknade olycksplanet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim säger att det "inte råder några tvivel" om att bränslefläckarna och vrakdelarna som hittades i Atlanten, däribland ett flygplanssäte, kommer från det saknade Air-Franceplanet. Vrakdelarna påträffades enligt Jobim inom ett fem kvadratkilometer stort område, som troligen är planets nedslagsplats. Försvarsministern sa även att inga överlevande eller omkomna har ännu hittats.

Jobim sade att tre handelsfartyg befinner sig i nedslagszonen och att den brasilianska marinens första fartyg kommer att anlända dit tidigt imorgon.

Ett franskt forskningsfartyg som är utrustat med miniubåtar är också på väg till området. Fartyget Pourquoi Pas ("Varför inte") och ubåtarna ska delta i sökandet efter planet, meddelade det franska miljöministeriet nu ikväll.

Miniubåtarna kan brukas ända ned till 6 000 meters djup. Enligt fransk marinexpertis är de största djupen i det aktuella området i Atlanten omkring 4 700 meter.

– Det finns ingen kontinentalplatta i det området, och därför kommer de svarta lådorna troligtvis finnas på extrema djup, säger franske transportministern Jean-Louis Borloo.

Haveriutredare i Frankrike uppger för nyhetsbyrån AFP att planets "svarta lådor", som registrerar tekniska flygdata och samtal ombord, ska kunna klara trycket på djupt vatten och sända ut signaler i omkring en månad. Ingen svart låda har dock någonsin hittats på så stort djup.

– Det är en kamp mot klockan, säger Borloo.

– Det är oerhört viktigt för framtiden – inte bara familjerna – men också för forskningen kring olyckor att hitta dem så fort som möjligt, säger Borloo.

Orsaken till olyckan är fortfarande okänd.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.