Fredag 1 Jul
Stockholm

Journalister inför rätta i Nordkorea

I dag inleds rättegången mot två amerikanska journalister i Pyongyang.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rättegången mot två amerikanska journalister som illegalt tagit sig in i Nordkorea inleds på torsdagen i Pyongyang.

Laura Ling och Euna Lee greps av nordkoreanska gränsvakter den 17 mars vid Tumen-floden, vid gränsen mot Kina. Duon höll på med ett reportage för den amerikanska tevekanalen Current TV, om nordkoreaner som flyr via Kina. Exakt vad som hände när de greps är fortfarande oklart.

"Vi är inte säkra på detaljerna om vad som hände den 17 mars men vi kan med absolut säkerhet säga att när flickorna lämnade amerikansk mark så hade de inga planer på att ta sig in i Nordkorea" har deras anhöriga meddelat i ett uttalande.

Experter räknar med att en fällande dom är given - men att Ling och Lee snarare kommer att bli brickor i ett förhandlingsspel, än att tvingas sitta lång tid i fängelse.

"De amerikanska reportrarnas illegala intrång i Nordkorea och deras misstänkta fientliga handlingar har bekräftats av bevis och av deras uttalanden", skrev den nordkoreanska statliga informationsbyrån KCNA när åtalet blev känt.

Kontakten med Ling och Lee har under deras tid i Nordkorea upprätthållits av Sveriges ambassad, som sköter USA:s diplomatiska kontakter i landet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.